HAMDIJA ABDIĆ TIGAR OGORČEN NA “OSMORKU”: “Pozivam na krajiško jedinstvo”…

Još polažem nadu u patriotizam određenih predsjednika stranaka koji su bar do ovog sastanka bili pripadnici “Osmorke”, ističe Hamdija Abdić Tigar, zastupnik SDA u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine i nekadašnji komandant 502. viteške brdske brigade 5. Korpusa Armije RBiH.

“Pozivam na krajiško jedinstvo, za bolje sutra naše djece”, kaže Hamdija Abdić, osvrčući se na sastanak koji su članovi “Osmorke” održali sa SNSD-ovcima na čelu sa Miloradom Dodikom.

Prateći ova politička dešavanja u našoj domovini, dodaje Abdić, smatram se obaveznim i odgovornim da se na to osvrnem.

On je zatim naveo:

“Ja ne znam ko više ovdje s kim pregovara, čini mi se da je na privatnom imanju u Laktašima pored Banje Luke na pregovorima bila ‘dvojka’ potpomognuta sa jednim predstavnikom iz kantonalne vlasti Republike Sarajevo Damirom Marjanovićem, za kojeg uopće ne znam u kojem je svojstvu on bio tamo.

Još polažem nadu u patriotizam određenih predsjednika stranaka koji su bar do ovog sastanka bili pripadnici ‘Osmorke’, s obzirom na izvještaj sa sastanka iz Laktaša gdje se u izjavama dvojice predsjednika stranaka SDP-a i NiP-a te zastupnika iz Republike Sarajevo nigdje ne spominje jedno od najbitnijih stvari za našu zemlju, a to je NATO put.

Nismo čuli nijednu riječ od sudionika sastanka, a posebno od Dodika da je odustao od prijenosa nadležnosti sa nivoa BiH na entitet Republika Srpska. Također, nisu nam odgovorili na pitanja šta je sa državnom imovinom, te da li su pristali na izgradnju hidroelektrane Buk Bijela, aerodrom Trebinje i gasovoda kroz RS i niz drugih pitanja.

Vjerujem da ostali članovi ‘Osmorke’ koji nisu bili na ovom sijelu, prvenstveno mislim na predsjednika krajiškog NES-a Nermina Ogreševića te predsjednika SBiH Semira Efendića, da neće pristati na ovo pobrojano i još puno toga što nije pobrojano.

Zašto smatram da ovaj dvojac neće pristati na ove stvari? Ogrešević radi toga jer nije pristao na izdaju države 1993. godine kad je bila izdaja od Fikreta Abdića, nego je zajedno sa svojim saborcima iz 5. Korpusa stao u odbranu države kada je to bilo puno složenije i teže. Tad je bio spreman rizikovati svoj život i zato ne vjerujem da bi sada radi komadića vlasti bio spreman sve to pogaziti.

A Efendić se nalazi na čelu stranke koja je kroz svoju historiju na svom čelu imala najveće sinove ove zemlje kao što je Haris Silajdžić. Njegova stranka u svom programu baštinu samo cjelovitu BiH. Također, oslanjam se na Efendićeva iskustva koja ima sa pojedinim članovima ‘Osmorke’ koji su momentalno na čelu određenih stranaka ‘Osmorke’. Poznato je da je s njima dugo bio u SDA, da se s njima nije slagao radi njihovog ponašanja u stranci.

Pozivam sve krajiške zastupnike na bilo kom nivou da budu zastupnici države BiH i da slijede put nezavisnosti i slobode svih naroda koji žive u njoj a smatraju je svojom domovinom.

Upotrijebimo svoju pamet, ne budimo slijepi pored svojih očiju i ne slušajmo svoje ‘vođe’ po svaku cijenu. Ne dozvolimo da od nas naprave evropsku Gazu i Zapadnu obalu.

Pozdrav domovini.”

Leave a Reply