DRAMA U MOSTARU NAKON ZAHTJEVA ŽELJKA KOMŠIĆA: U središnjici Čovićevog HDZ-a čine sve za Borjanu Krišto, ali…

Prvi pravi ispit novog saziva Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, Denisa Bećirovića i Željka Komšića dogodit će se za dva dana.

Kako saznaje portal Ljudski.ba od izvora iz Predsjedništva BiH, još uvijek nema dogovora u Predsjedništva BiH kojim bi se trebao potvrditi novi saziv Vijeća ministara BiH.

No, to nije jedini problem koji muči trojku u Titovoj 16. Naime, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, svoju podršku plinovodu iz Srbije prema bh. entitetu Republika Srpska planira uvjetovati usvajanjem državnog zakona o plinu.

Nedavno je član Predsjedništva BiH Željko Komšić zatražio od mandatarke Borjane Krišto da se obrati Predsjedništvu BiH i predoči plan i program rada novog saziva Vijeća ministara BiH, a kako Ljudski.ba saznaje u središnjici HDZ-a BiH u Mostaru užurbano se radi na ekspozeu koji bi Krišto uskoro trebala predstaviti prije preuzimanja mandata.

Podsjetimo, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine trebalo bi u srijedu razmatrati imenovanje mandatarke za novi saziv Vijeća ministara BiH Borjane Krišto (HDZ), a član Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je da ukoliko to bude na dnevnom redu imat će nekoliko pitanja koja će se ticati NATO puta.

Naime, Komšić koji je i lider Demokratske fronte (DF), tvrdi da u koalicionom sporazumu stranaka koje su odlučile formirati vlast nakon oktobarskih izbora nije precizirano pitanje daljnjeg napretka BiH na putu ka članstvu Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

Sporazum su potpisali predstavnici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i blok od osam stranaka koji čine Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Narod i pravda, Naša stranka, Stranka za BiH, Bh. inicijativa Kasumović Fuad, Pokret demokratske akcije (PDA), Narodni evropski savez (NES) i stranka Za nove generacije.

-Znači li to da dižemo ruke od toga stalno ili privremeno i kakav će odnos biti nove mandatarke o tom pitanju i kako će se Vijeće ministra, koje bi trebala voditi naredne četiri godine, postaviti, kao i da li se planira povećanje budžeta posebno za sektor odbrane u tom kontekstu – pojasnio je Komšić.

Izrazio je uvjerenje da su NATO integracije neophodne za Bosnu i Hercegovinu jer osiguravaju stabilnost i sigurnost te reforme u dugoročnom smislu zbog čega bi bilo loše za BiH, smatra, da se zaustavi taj put.

Odgovarajući na pitanje novinara da li će podržati Krišto za mandatarku, kazao je da mu ništa neće biti problem ukoliko na pitanja koja ima dobije, prije svega, razumne odgovore te će se ovisno o odgovorima i opredijeliti.

U međuvremenu je predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović uputila zahjev za održavanje posebne sjednice Predsjedništva BiH na kojoj bi se razmatralo imenovanje Borjane Krišto za mandatarku za novi saziv Vijeća ministara BIH. Predloženo je da posebna sjednica bude održana u četvrtak, nakon redovne sjednice.

Od člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića ovisi hoće li u četvrtak Borjana Krišto biti imenovana za mandatarku. Željko Komšić insistira da Krišto dođe na sjednicu i prezentira svoj program. Denis Bećirović i Željka Cvijanović mogu preglasati Komšića i izglasati Krišto u odsustvu, a upravo je to scenarij koji priželjkuju u Čovićevom HDZ-u.

(SB)

Leave a Reply