DOGOVOR PADA U ISTOČNOM SARAJEVU: Dodik, Čović i Nikšić potpisuju sporazum o formiranju Vijeća ministara BiH..

Kada je riječ o Krišto CIK je izdao potvrdu da nema prepreka da bude kandidat za mandatara, a slijede sigurnosne provjere. Nakon tih provjera konačnu riječ daje Predsjedništvo BiH.

Danas bi stranke Osmorke koju zvanično predstavlja Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH, te predsjednici HDZ BiH Dragan Čović i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik trebali potpisati sporazum o saradnji i formiranju Vijeća ministara BiH. To su u ponedjeljak najavili i Čović i Dodik na sastanku u Banja Luci gdje su još jednom potvrdili svoje savezništvo. Finaliziranje sporazuma trebalo bi biti održano u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.

S obzirom da su osmorka i HDZ BiH 29. novembra potpisali sporazum o formiranju izvršne i zakonodavne vlasti na nivou FBiH, preostalo je da se finalizira i taj dogovor i podijele resori u Vladi FBiH.

Kada je riječ o Vijeću ministara BiH predsjedavajuća će biti Borjana Krišto (HDZ BiH), a HDZ će tražiti još dva ministarstva. SNSD će dobiti tri ministarstva među kojima je i resor finansija, a stranke osmorke od kojih su pet parlamentarne (SDP, NIP, Naša stranka, NES i Za nove generacije) četiri ministarstva odbranu, sigurnost, vanjske poslove i ljudska prava i izbjeglice.

Iz ove koalicije najavljuju formiranje Vijeća ministara BiH do Nove godine. Sjednica Predstavničkog doma PS BiH zakazana je za 28. decembar ali na dnevnom redu nema imenovanja.

Kada je riječ o Krišto CIK je izdao potvrdu da nema prepreka da bude kandidat za mandatara, a slijede sigurnosne provjere. Nakon tih provjera konačnu riječ daje Predsjedništvo BiH.

Još uvijek nisu poznata imena budućih ministara s tim da će HDZ za ministre kandidirati ljude koji dosad nisu obnašali te funkcije, a u skladu sa svojim opredjeljenjem za podmlađivanje stranke.

Prema saznanjima “Slobodne Bosne”, jutros u 11 sati u Istočnom Sarajevu održat će se sastanak Osmorke, a u 16 sati i potpisivanje sporazuma u zgradi parlamenta Bosne i Hercegovine.

Leave a Reply