DODIK UOČI SASTANKA S OSMORKOM: “Ključna je deblokada Buk Bijele i aerodroma Trebinje i bez toga nema dogovora”,.

Kazao je kako očekuje da se uskoro riješi situacija oko izbora delegata za Klub Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, a da će ako to, kako je naveo, “bude rigidno i nepravedno usvojeno od strane Suda BiH”, onda će SNSD imati tri delegata.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavio je danas da će u okolini Banje Luke sutra biti održan sastanak sa predstavnicima stranaka “Osmorke” iz Federacije BiH, a već u ponedjeljak i sastanak sa delegacijom HDZ-a BiH u prostorijama SNSD-a u Banjoj Luci.

Kazao je kako očekuje da se uskoro riješi situacija oko izbora delegata za Klub Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, a da će ako to, kako je naveo, “bude rigidno i nepravedno usvojeno od strane Suda BiH”, onda će SNSD imati tri delegata.

– Ali i to nam omogućava da budemo nezaobilazan faktor, ali očekujemo i tog četvrtog delegata – kazao je Dodik.

Dodik je danas naslutio i da je “prekršen” dogovor u vezi glasanja za jednu od lista SNSD-a, zbog čega je jedan od njihovih delegata dobio 12 umjesto 13 glasova.

Kazao je i kako je Milanko Mihajilica, poslanik PDP-a navodno tražio novac da glasa za jednog delegata.

– Kad mu je poručeno koliko bi mogao da dobije, onda je odustao – izjavio je Dodik.

Govoreći o formiranju vlasti na nivou BiH, rekao je da na sutrašnjem sastanku sa “Osmorkom”, neće biti riječi o podjeli funkcija, i da je to prvi zvanični sastanak.

– Mi cijenimo, pošto će Hrvati imati predsjedavajućeg, a do sada je Bošnjak – musliman bio ministar inostranih poslova, da to sada treba da pripadne Srbima. Kako ćemo se na kraju dogovoriti, vidjećemo, to se sutra neće rješavati. Ključno je da dobijemo garancije da će se deblokirati procesi Buk Bijela, Aerodrom Trebinje, gasovod… Od toga zavisi i naše krajnje opredjeljenje. Ako nema toga, nećemo ni ići u vlast. Ako može, s njima ćemo nastaviti da razgovaramo, ako ne može, tražićemo druge partnere – rekao je Dodik, i poručio da je svjestan da “u okrviu Osmorke ima i onih koji su ortodoksni”.

Dodik je kazao da “u FBiH nazire probleme”.

– Ali mi se time ne bavimo, osim onoga što se tiče predstavljanja srpskog naroda. To nas interesuje – dodao je.

Dodik je kazao i da su partije “Osmorke” i HDZ BiH dogovorili učešće u formiranju Vlade BiH, što se odražava i na formiranje bh. vlasti.

– Dajemo podršku Borjani Krišto za predsjedavajuću, to i pripada Hrvatima – rekao je Dodik.

Podvukao je da se politike iz RS-a za dalje razgovore, temelje na tome da je RS nezadovoljna provođenjem Dejtonskog sporazuma, i da je “PIC najviše dopirinio da BiH bude propala zemlja , a to sada žele da delegiraju lokalnim partnerima”.

– Ako BiH nije ustavna nije ni održiva. Prvaci svijeta u rušenju BiH su članice PIC-a. RS, SNSD i ja lično smo za ustavnu BiH, a protiv one koju kreiraju Britanci i Amerikanci koji pokušavaju da nametnu rješenja koja nisu u skladu sa Ustavom, a nas ovdje stalno hvata neka muka. To će biti rečeno i našim partnerima u okviru FBiH – dodao je Dodik.

Upitan o pitanju državne imovine, Dodik je podvukao je da ne dolazi u obzir nikakvo pitanje imovine koje se nameće.

– Nikakva imovina ne dolazi u obzir. Niko neće dirnuti imovinu RS-a. Ako budete, odnijećemo sve, i šume i rijeke – rekao je Dodik.

Najavio je i nastavak razgovora o prenesenim nadležnostima, posebno Sudu i Tužilaštvu BiH.

– RS je protiv ovakvog načina, ako on ostane, bićemo protivnici takvog sistema koji služi za političke obračune. Takvo nešto smo imali za vrijeme Turaka ovdje – kadija te tuži, kadija ti sudi – kazao je Dodik.

U Banjoj Luci je danas održana sjednica Izvršnog komiteta SNSD-a, nakon koje se Dodik još jednom obrušio i na Centralnu izbornu komisiju BiH (CIK).

– CIK BiH je dokaz da su njihove aktivnosti usmjerene protiv SNSD-a u kontiunuitetu i kulminirale su sada jer očigledno nevažeći listić promovišu kao važeći, to je dio ujdurme CIK-a koji je pod upravom stranih ambasada prije svega Velike Britanije i SAD-a – istakao je.

Najavio je da će sredinom sljedeće sedmice biti upućen zahtjev za sazivanje sjednice NSRS-a za formiranje Vlade RS-a.

– Mandatar nas je obavijestio da su gotovo koncipirani svi elementi u služenoj strukturi, jer od 16 ministarstava, osam je Srba, pet Bošnjaka i tri Hrvata, a kada se tome još doda regionalna zastupljenost i nerealne ambicije… Samo čekamo da se formira Vijeće naroda RS-a, što je CIK takođe odugovlačila do krajnjih granica – kazao je Dodik i za utorak najavio formiranje Vijeća naroda RS-a.

Leave a Reply