BEĆIROVIĆ POJAŠNJAVA: “Pitanje imenovanja predsjedavajućeg… “

(…) Vijeća ministara BiH ne može ni na koji način utjecati na moje stavove o NATO-u.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović oglasio se povodom, kako je kazao, niza proizvoljnih i tendencioznih tekstova kojima se neutemeljeno povezuje pitanje imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH sa pitanjem realiziranja strateških vanjskopolitičkih prioriteta Bosne i Hercegovine.

Bećirović je kazao kako stranački sporazumi o formiranju vlasti nikada nisu mogli i nikada neće moći biti iznad Ustava BiH, zakona Bosne i Hercegovine i konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH.

“Moja je obaveza i dužnost da poštujem i provodim naprijed navedene pravne akte i odluke. I svi drugi politički zvaničnici u Bosni Hercegovini imaju dužnosti poštovati ih i provoditi u skladu sa njihovim nadležnostima”, kazao je on.

Bećirović je kazao i kako jjudima treba govoriti istinu i ukazati na određene činjenice.

“Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće i one se moraju provoditi. Ustav BiH se mijenja u Parlamentarnoj skupštini BiH a ne putem stranačkih sporazuma. Zakoni Bosne i Hercegovine se provode sve dok se ne promijene u najvišem zakonodavnom organu Bosne i Hercegovine.”

To se, između ostalog, odnosi i na Zakon o odbrani Bosne i Hercegovine a posebno na član 84., precizirao je.

„Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provest će potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a.“

Dakle, u vezi pitanja kretanja države Bosne i Hercegovine ka punopravnom članstvu u NATO-u nema nikakve dileme, naglasio je član predsjedništva BiH.

“Oni pojedinci ili političke stranke koje žele da to promijene neka pokrenu proceduru izmjena i dopuna navedenog zakona.”

Pitanje imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH nije nikakva novina u političkom životu Bosne i Hercegovine, naglasio je Zvizdić.

“Primjera radi, članovi Predsjedništva BiH za predsjedavajuće Vijeća ministara BiH imenovali su:

Vjekoslava Bevandu (HDZ) 2010. godine i to Bakir Izetbegović (SDA), Željko Komšić (SDP) i Nebojša Radmanović (SNSD);

Denisa Zvizdića (SDA) 2014. godine Mladen Ivanić (PDP), Bakir Izetbegović (SDA) i Dragan Čović (HDZ) i
Zorana Tegeltiju (SNSD) 2018. godine Šefik Džaferović (SDA), Željko Komšić (DF) i Milorad Dodik (SNSD).
Dakle, 2022. godine ne izmišljamo „toplu vodu“ u pogledu imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Imenovanje će se obaviti u skladu s Ustavom BiH, Zakonom o Vijeću ministara BiH i Poslovnikom Predsjedništva BiH.”

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je i prije Općih izbora 2022. javno rekao da mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH 2022. godine pripada HDZ-u i su činjenice koje se ne mogu sakriti niti sada izokretati, rekao je Zvizdić.

“Pitanje imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH ne može ni na koji način uticati na moje stavove o NATO-u. Nikada neću povući nijedan potez koji će usporiti put države u NATO savez. Nasuprot tome, podržat ću svaki potez i svaku mjeru koja će ubrzati put države Bosne i Hercegovine u NATO. Sporazum predsjednika stranaka koje čine novu parlamentarnu većinu nije mi nikakvo ograničenje ili prepreka,“ poručio je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

(BHRT)

Leave a Reply