Menu Close

Slovenski premijer poslao poruku Europi: Dugujemo BiH…

Spread the love

Slovenski premijer Robert Golob je u utorak u Europskom parlamentu zagovarao ubrzanje procesa proširenja EU-a na zemlje zapadnog Balkana, a posebice BiH, jer smatra da će to značajno pridonijeti političkoj stabilnosti regije koja je pod snažnim pritiskom Rusije, piše Hina.

Premijer Golob obratio se eurozastupnicima na plenarnoj sjednici EP-a u Strasbourgu u okviru rasprave “Ovo je Europa”.
Pozdravljajući odluku svih institucija da priznaju i Ukrajinu i Moldaviju kao kandidate za članstvo u EU i sve napore, uključujući napore Parlamenta, da se ubrza proces pristupanja, Golob je pozvao da se takav pristup primjeni i na zapadni Balkan.

“Zapadni Balkan je od početka ruske agresije bio izložen velikom pritisku i propagandi, a radi se o pritisku koji može rastočiti jedinstvo Europe i stoga moramo biti svjesni da taj instrument može značajno pridonijeti političkoj stabilnosti ove regije”, rekao je Golob, dodajući da je proširenje najsnažniji instrument u arsenalu EU-a”. “Stoga vas molim da ne povučete kočnicu na ovaj proces”, poručio je Golob.

Dug prema BiH Pritom je posebno istaknuo da je Bosnu i Hercegovinu bila najveća žrtva agresije u prošlosti i da zato, kako je rekao, “dugujemo BiH pokazati da je nismo zaboravili”. “Isto ćemo u budućnosti morati pokazati i Ukrajini”, rekao je Golob i istaknuo da ”kad počnemo neku priču onda je moramo i dovršiti”. Podsjetio je da je priča o BiH je počela prije 20 godina i da nije došla do napretka, ali da Slovenija najbolje zna koliko je članstvo u Europskoj uniji “tranformativan proces”.

Po njegovim riječima, članstvo u EU mijenja državu, prije svega mijenja stavove ljudi, a onda se ljude tjera da mijenjaju i politiku. Članstvo mijenja sve Ne možete računati, nastavio je, da će se političke strukture promijeniti same od sebe jer je to iluzorno je i ne daje rezultate. “Kao europski građani, moramo uvjeriti naše sugrađane sa zapadnog Balkana da je njihovo mjesto u Europi i da se onda pobrinu za promjenu političkih struktura. Onda će i oni prihvatiti zakone vlasti i demokraciju, ja sam ne vjerujem u obrnuti redoslijed i zato se Slovenija zalaže da se ubrzaju europske integracije BiH”, rekao je Golob.

“Članstvo u EU mijenja sve”, poručio je slovenski premijer. Europska komisija predložila je u listopadu da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status pod uvjetom da poduzme niz reformi, usvoji nekoliko zakona u području sudstva, izborne reforme, borbe protiv korupcije i slobode izražavanja.

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *