Menu Close

DENIS BEĆIROVIĆ UZBURKAO DUHOVE: „Koju tačno funkciju obavlja gospodin Zahiragić…“ (VIDEO)

Spread the love

Kada je riječ o potvrđivanju imenovanja mandatara za sastav Vijeća ministara BiH, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović kaže da se taj proces mora voditi u skladu sa Ustavom BiH, Zakonom o Vijeću ministara BiH, Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH.

“Kao član Predsjedništva BiH služit ću ljudima u BiH, dakle građankama i građanima BiH i pokušat ću da donosim najbolje odluke za BiH. Ja nisam nikakav stranački član Predsjedništva koji mora polagati račun bilo kojoj političkoj partiji. Ja polažem račun građanima BiH i pokušat ću da donosim najbolje moguće odluke. Kada to pitanje bude usaglašeno između političkih partija procedura će se pokrenuti i o tome će tri člana Predsjendištva BiH u zakonom propisanoj proceduri odlučivati. Ja ću detaljno sagledati to pitanje na način da vidimo postoji li konkretan program, kakve iskorake ćemo praviti i naravno, kada dođe vrijeme, izjasnit ću se i o tome.”

Pojašnjava da članovi Predsjedništva BiH imaju ulogu koja je propisana Ustavom BiH.

“Ja se bavim, prije svega, onim poslovima koji su vezani za funkciju člana Predsjedništva BiH. Lideri političkih stranaka imaju obaveza da pregovaraju u smislu što bržeg uspostavljanja vlasti. Ja sam trenutno potpuno fokusiran na državna pitanja i na što kvalitetnije obnašanje ove funkcije koju obavljam. To ne znači da neću imati razgovore i sa političkim liderima i da ćemo pokušato u jednoj koordinaciji da dođemo do najboljih rješenja.”

O 13. delegatu kojeg je SDA danas dobila kaže da to treba dodatno izanalizirati i nakon toga donijeti najkvalitetnije odluke.

“Mislim da to, u suštini, neće puno promijeniti stanje kada je riječ o formiranju nove vlasti, ali vidjećemo. U svakom slučaju, treba što prije formirati vlast, treba se što prije okrenuti reformskim procesima u BiH i početi provoditi ono što su obaveze BiH.”

Bećirović ističe da, kada je riječ o SNSD-u, nije za to da ima četiri delegata u Domu naroda.

“Govorio sam to i liderima političkih stranaka da nije dobro da SNSD ima četvrtog delegata. Bio sam u Domu naroda i bio sam svjedok šta znači kada neko ima četiri delegata i kako blokira državu BiH. U tom smislu, ako je ikako moguće, te stvari treba izbjeći.”

Navodi da je javnosti jasno zbog čega nije u Banjoj Luci bio na obilježavanju Dana državnosti BiH.

Na pitanje koga vidi na mjestu predsjednika SDP-a odgovara: “Mislim da nije u toku ta vrsta političkog nadmetanja unutar SDP-a. Trenutno ima puno važnijih prioriteta. Ne mislim da će biti nekih velikih prioriteta oko toga.”

Naglašava da je jako važno da državni organi BiH donose ključne odluke, a ne da stranačke centrale donose odluke koje neko poslije mora provoditi.

“Svi moramo učiniti maksimalno da naredne četiri godine budu uspješnije. Da imamo konkretnije rezultate, da se okrenemo dijalogu, konkretnim projektima. Ima dosta pitanja u BiH koja su egzistencijalna i koja su jednako važna za svakog građanina i svaki narod. Ta pitanja moramo staviti an dnevni red, a ne samo sukobljavati se oko nekih stvari oko kojih evidentno neće biti kompromisa ni naredne četiri godine”, zaključio je Bećirović.

Pogledajte kako je Bećirović komentirao tvrdnje Harisa Zahiragića.

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *