VUČIĆ, DODIK I CVIJANOVIĆ U BEOGRADU OTKRILI PLANOVE: “Jačanje integracije RS-a i Srbije kroz…!”

Cvijanović je istakla kako ih očekuju veliki izazovi i da želi doprinijeti s pozicije na kojoj se sada nalazi doprinese boljim odnosima dvije zemlje.

Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik borave danas u Beogradu gdje su razgovarali s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Teme razgovora bili su projekti na kojima Srbija i bh. entitet Republika Srpska rade zajedno, ali i jačanje “integracije RS i Srbije kroz zajedničke programe”.

Vučić je rekao kako je BiH izuzetno važan spoljnotrgovinski partner Srbije i da je šesti po redu. Naveo je podatak kako je u prošloj godini ta razmjena iznosila 2,3 milijarde. Naveo je kako nastavljaju s realizacijom projekata u općinama kao što su Drvar, Kostajnica, Dubica, Nevesinje te Srpcu gdje će biti izgrađen Dom zdravlja.

“Zahvaljujem se narodu RS jer je u svakom trenutku uz svoju Srbiju”, rekao je Vučić.

Cvijanović je istakla kako ih očekuju veliki izazovi i da želi doprinijeti s pozicije na kojoj se sada nalazi doprinese boljim odnosima dvije zemlje.

“To ne ovisi samo od mene. Željela bih da iz jedne faze u kojoj imamo svađalački odnos u BiH prema vanjskom svijetu i okruženju, počnemo izlaziti na put da sagledavamo koristi realizacije određenih projekata a ne da služe kao način blokiranja i slično”, kazala je Cvijanović i zahvalila se Srbiji što je odlučila da bude investitor u projektima dodavši kako su “Buk-Bijela i Aerodrom Trebinje strateški interesi”.

Podsjećamo, hidrocentrala Buk-Bijela i Aerodrom Trebinje nemaju podršku državnih vlasti Bosne i Hercegovine, a za samoinicijativnu realizaciju od strane Republike Srpske podnijeta je apelacija Ustavnom sudu BiH.

Dodik je govorio o “pritisku međunarodne zajednice na Srbiju i Republiku Srpsku”, a u kontekstu rata u Ukrajini. Rekao je kako će zajednička sjednica vlada RS i Srbije biti održana početkom decembra kada se okonča proces formiranja Vlade RS i to u Banjaluci.

“Važno je istaći da opredjeljenje koje smo ovdje čuli. Istaknuto je snažno da se nastavlja saradnja na projektima. Razumijemo da Srbija kao apsolutni garant Dejtonskog sporazuma stoji iza njega i da je to zemlja koja ne oklijeva da podrži teritorijalni integritet BiH što je za nas uredu, ali smatramo da je važno da predsjednik Srbije zna da je RS ugrožena sa stanovišta njenih ustavnih prava”, rekao je Dodik.

Govorio je ponovo o “oduzimanju nadležnosti” i potrebi “vraćanja na izvorni Dejtonski sporazum i ustav”.

“Dok se to ne desi, ne vidimo razloga da damo doprinos BiH”, rekao je dodavši kako “u BiH postoji pat pozicija koja je veoma teško rješiva i da se kamuflira intervencijom međunarodnog faktora”.

Poručio je kako će u narednom periodu “raditi na integraciji RS i Srbije kroz zajedničke programe obrazovanja i kulture, a sve u okviru procesa specijalnih veza”.

Leave a Reply