USIJANJE U POKRETU ZA DRŽAVU: SDA protiv Dodikovog delegata u Domu naroda, upozorili SDP da “izbjegnu sve zakulisne kombinacije”…

SDA poziva i poslanike drugih političkih partija, posebno SDP-a koji ima dva poslanika u klubu Pokreta za državu, da postupe na isti način, odnosno da izbjegnu sve zakulisne kombinacije koje će SNSD-u omogućiti izbor četvrtog delegata.

Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) čvrsto stoji iza stava da poslanik SDA Ramiz Salkić, koji djeluje u Klubu Pokreta za državu u Narodnoj skupštini RS, neće poduzeti nijedan korak u tom pravcu, niti će svojim glasanjem omogućiti SNSD-u izbor četvrtog delagata u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, saopćeno je iz te stranke.

SDA poziva i poslanike drugih političkih partija, posebno SDP-a koji ima dva poslanika u klubu Pokreta za državu, da postupe na isti način, odnosno da izbjegnu sve zakulisne kombinacije koje će SNSD-u omogućiti izbor četvrtog delegata.

U saopćenju se navodi da Pokret za državu nije formiran da bi bio platforma za ostvarivanje bilo čijih ličnih interesa, već kako mu samo ime kaže, da bi se borio za interese države Bosne i Hercegovine.

Kolegij SDA poziva visokog predstavnika u BiH da u skladu sa svojim ovlastima interveniše i spriječi dodatno urušavanje pozicije Vijeća naroda u entitetu RS.

“Od OHR-a tražimo da eliminiše diskriminirajuća rješenja zbog kojih nakon implementacije izbornih rezultata Bošnjaci i Hrvati mogu doći u situaciju da izgube mehanizme zaštite vitalnog nacinalnog interesa u entitetu RS”, saopćeno je iz SDA.

Ranije se i sam Salkić oglasio na svom Facebook profilu povodom glasanja za delegata iz RS-a u Dom naroda PS BiH.

“Poštovani prijatelji i pratioci mog rada,

Nakon obraćanja predsjednika entiteta, na konstituirajućoj sjednici NSRs-a, nisam vidio bilo kakav prostor za konstruktivan razgovor i dogovor, zbog čega se, nakon konsultacija sa centralom SDA, nisam odazvao današnjem pozivu na razgovore kod predsjednika entiteta.

Besmislen je moj odlazak na razgovor kod Dodika o učešću u novoj Vladi entiteta Rs, nakon što je on najavio da nastavlja sa ranijom politikom koja je provodila diskriminaciju građana Bošnjaka, koji su dominantno glasali za moj izbor u NSRS.

Bilo bi smisla razgovarati i biti dio pregovora da je najavljena promjena dosadašnje politike:

– prestanak negiranja Bosne i Hercegovine kao države,

– prestanak negiranja genocida počinjenog nad Bošnjacima,

– prestanak negiranje bosanskog jezika i identiteta Bošnjaka.

Da je najavljen:

– prestanak kršenja odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine,

– povratak bošnjačke djece u Vrbanjcima i Konjević Polju u školske klupe i izučavanje bosanskog jezika,

– prestanak veličanja presuđenih ratnih zločinca,

– prestanak obilježavanja neustavnog i nezakonitog Dana entiteta 9. januar…

To bi bili dobri razlozi da budem dio pregovora i da dam svoj doprinos u ostvarenju ovih ciljeva.

U ovom trenutku puno je važnije sačuvati dostojanstvo, čast i obraz do boljih prilika kada će nas sagovornici uvažavati kao narod i ravnopravne građane ovog entiteta sa punim pravima i obavezama”, poručio je Salkić.

Podsjećamo, “Pokret za državu” održao je danas konsultacije sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Prema onome što se moglo čuti nakon sastanka, mjesto potpredsjednika Narodne skupštine RS-a i ministarsko mjesto u Vladi RS-a uslovi su za ulazak ove koalicije u vlast. Poslanik koalicije za državu Sevlid Hurtić rekao je da Pokret za državu neće podržati opoziciju iz RS-a za Dom naroda u BiH, što znači da će Dodik dobiti četvrtog delegata u Domu naroda PS BiH. “Pravi se greška sve vrijeme.

S nama niko iz opozicionih partija nije razgovarao, uvijek su tražili nekog drugog, slali su poruke ljudima koji ne odlučuju i ne glasaju. Mi imamo svoju listu, na njoj je gospodin Mijatović i mi smo ih pozvali da glasaju za našu listu. To da li će SNSD imati četvrtog delegata je krivica opozicionih partija koji ne žele da sjednu sa nama i razgovaraju”, kazao je Hurtić.

Leave a Reply