SCHMIDT PODIJELIO PRVE ZADATKE: Evo šta će morati uraditi članovi državnog parlamenta…

Nema potrebe za dalje čekanje, poručio je Schmidt parlamentarcima.

Visoki predstavnik Christian Schmidt postavio je i prvi zadatak novom sazivu Parlamentarne skupštine BiH, čak i prije nego što su novoizabrani zastupnici preuzeli mandate, a za Dom naroda nisu poznata čak ni imena koja će ga sačinjavati. Zadatak se odnosi na unapređenje izbornog procesa, tačnije na uvođenje elektreonskih uređaja, poput skenera.

Prema Schmidtovim riječima, građani bi trebali imati povjerenje u izborni proces, te biti sigurni da će se njihov glas računati. S tim ciljem treba suzbiti izborne prevare, a jedan od pravih koraka ka tome je uvođenje elektronskih alata, navodi se u saopćenju OHR-a.

– Prošlo je vrijeme studija i preporuka. Dobro znamo šta je potrebno učiniti da se osigura integritet izbora. Pozivam sljedeći saziv parlamenta da na jednoj od svojih prvih sjednica donese potrebne mjere. Neophodno je i što brže djelovati kako bi se poboljšala situacija u vezi sa finansiranjem i osobljem Centralne izborne komisije BiH. Nema potrebe za dalje čekanje da se donesu neophodne promjene, dodao je visoki predstavnik.

(Oslobođenje)

Leave a Reply