Novinar i pisac Dragan Bursać: Dayton stavio rat na pauzu, nije završeno

Novinar i pisac Dragan Bursać izjavio je večeras u Novom Sadu da se i njemu i novinarima poput njega koji pišu o temama odgovornosti za ratnu prošlost prijeti zbog izgovorene istine.

“Mi imamo generalno problem sa istinom, jer se ona prešućuje, i zbog izgovorene istine prijete ljudima koji je izgovaraju. A u civilizovanim društvima vas tuže zbog laži koji izgovorite”, rekao je Bursać na promociji svoje knjige “Čekajući Dilan Doga u Srebrenici”.

Dodao je da je njemu lako da piše kolumne, jer je rat u Bosni i Hercegovini najdokumentovaniji rat u historiji ratovanja.

“Toliko ima dokumenata koji su dostupni, ali je problem što niko ne čita”, kazao je Bursać.

Dodao je da su u Srbiji ratni zločinci i kriminalci “zvijezde” iako je “riječ o ljudskom ološu i smeću, jer su oni ubijali ljude”.

Ocijenio je da je Beograd danas “Beograd iz 1990. godine: rusofilija, nacionalizam, lokalni imperijalizam, ista priča o srpskoj ugroženosti”.

“Da li će Srbija nastaviti da bude na istoj strani sa Ruskom antifederacijom, Bjelorusijom, Sjevernom Korejom, odnosno da li će Srbija opet završiti sa onu stranu civilizacije”, rekao je Bursać.

Prema njegovim riječima, svjedoci zločina, porodice ljudi koji su doživjeli masakre i genocid – umiru.

“Uskoro nećemo više imati žive riječi, riječi živih svjedoka. Jer poslije prve smrti, druga smrt, smrt kroz zaborav, na neki način je i gora”, kazao je Bursać.

On je ocijenio da ratovi nisu završeni, već da je “Dejtonski mirovni sporazum, kako mu ime kaže, samo stavio rat na pauzu”.

Ocijenio je da je Republika Srpska “direktno pod komandnom palicom Beograda” i zajedno tretiraju BiH kao “beskonačnu privremenost”.

Bursać je rekao da piše kolumne o suočavanju s ratnom prošlošću kako se ratni zločini više nikad ne bi ponovili.

“Ovako će se zločini nastaviti do unedogled, prvo, drugo, treće poluvrijeme, osveta za osvetom. Umjesto da svako raščisti sa zločincima u svojim redovima”, kazao je Dragan Bursać.

Knjiga “Čekajući Dylan Doga u Srebrenici” je zbirka kolumni Dragana Bursaća, koja sublimira njegov rad u proteklih pet godina.

Obuhvata priče o herojima, odnosno o ljudima koji su uspjeli spasiti ljudske živote u ratu, priče o fenomenu ljudskosti u ratu, kao i priče o ratnim zločincima i njihovim zločinima.

Leave a Reply