NAKON ŠTO MU JE DODIK URUČIO MANDAT VIŠKOVIĆ PORUČIO: “Neću imati milosti, ko ne izvršava obaveze neće ostati na poziciji”..

Višković je precizirao da za sada ne može govoriti o imenima ministara, kao i da ih do ekspozea neće saopćavati. Nije precizirao ni ko neće biti, odnosno da li će iz Vlade otići ministri koji su već imali dva mandata, kao što je to jučer najavio Dodik.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik uručio je danas mandat Radovanu Viškoviću za formiranje Vlade RS-a.

Dodik je kazao da postoji većina u Narodnoj skupštini RS-a za izbor nove Vlade koju će sastaviti Višković, te da će imati podršku 56 zastupnika, odnosno dvotrećinsku većinu.
Višković je precizirao da za sada ne može govoriti o imenima ministara, kao i da ih do ekspozea neće saopćavati. Nije precizirao ni ko neće biti, odnosno da li će iz Vlade otići ministri koji su već imali dva mandata, kao što je to jučer najavio Dodik.

– Dosadašnji premijer je obavljao dužnost u veoma kompleksnim okolnostima koje su bile izazovne i odražavale stalne političke izazove i krize koje su nam nametane – pandemija koja je odnijela gotovo dvije godine mandata, a onda je trebalo sanirati štetu. Očuvanje radnih mjesta je bilo prioritet, a Višković je pokazao sposobnost i spremnost na očuvanju privrednih aktivnosti i čuvanje radnih mjesta – kazao je Dodik.

Poručio je da će njegovi zahtjevi i instrukcije ka Vladi RS-a, već od njenog formiranja, biti da uvažavajući skupštinsku većinu, osigura da značajan broj ministara predano radi na dodatnom jačanju institucija i da Vlada RS-a da odgovore na političke izazove, ekonomsko-socijalna pitanja, te da osigura socijalnu i energetsku stabilnost.

Ocijenio je da veoma suptilno treba osigurati balans, kao i da većina stranaka koje učestvuju u vlasti, nastoje da predlože Srbe za ministre, a koji mogu imati osam od 16 ministarstava u Vladi RS-a.

Višković je kazao da se ne dešava često, posebno u izazovnim vremenima, da dobijete priliku da obnovite mandat.

– Od momenta kada se moje ime pojavilo, i poslodavci i sindikati i svi koji su budžetski korisnici su prihvatili da nastavim da vodim Vladu u narednom periodu. Zato im hvala. Njegovao sam odnos da u socijalnom dijalogu i partnerskom odnosu kreiramo i donosimo odluke – istakao je Višković.

Najavio je dva prioriteta – socijalno pravednije i demografski održivo društvo.

– U prvim danima ću na ova dva segmenta staviti najveću pažnju. Neću imati milosti prema bilo kome ko ne izvršava obaveze, neće ostati na toj poziciji. Kao što Dodik očekuje od mene saradnju, koja se i podrazumijeva, očekujem i ja od svog kabineta da se uključe u punom kapacitetu – kazao je Višković.

Uvjeren je da će Vlada biti formirana početkom decembra.

Kazao je da 20 godina sarađuje sa Dodikom i da nikada nisu imali problema.

– Ja sam čovjek tima i ekipe. Sa Dodikom sam se uvijek razumio, bilo je dovoljno da se pogledamo i da znamo šta ko misli – dodao je Višković.

Leave a Reply