LUD, ZBUNJEN… : Efendić od sedmorke traži da u svoj program ugradi prijedloge SBiH – projekte koje Novalićeva vlada već realizira i za koje je obezbjeđeno stotine miliona eura!

Nesumnjivo da je Vlada na čelu s premijerom Novalićem imala poteza koji su zaslužili kritiku, ali isto tako argumenti potvrđuju da je Novalićeva vlada bila jedna od najuspješnijih, što potvrđuju projekti koje ostavljaju novoj vladi. Kao što treba navesti kritike koje stoje, nije pošteno da se raznim neistinama, spinovanjima, fabriciranim informacijama i populističkim tvrdnjama negiraju uspjesi ove vlade, a pogotovo nije u redu da se oni koji obećavaju promjene kite uspjesima Novalićeve vlade. Neka se svako dokaže svojim rezultatima rada.

Iako se nova koalicija već naziva osmorka i najavljuje preuzimanje vlasti na svim nivoima (a još uvijek se ne zna kako će izgledati Dom naroda), činjenica je da Semir Efendić nije potpisao ovaj sporazum, što je i on sam potvrdio nakon sinošnje sjednice Stranke za BiH. Jedan od portala, bliskih sarajevskoj trojki i ne krije da je koalicija formirana kako bi “istisnula SDA iz vlasti u Federaciji BiH i kantonima“ (bez obzira što je već sad jasno da će SDA u nekim kantonima imati vlast), a taj portal je objavio i Efendićevu izjavu da to još nije nikakva “koalicija“ jer “da bi bila koalicija mora imati program“.

Nesumnjivo da ovakvi potezi i izjave pokazuju političko neznanje i neozbiljnost – osmorku ustvari čini sedam stranaka, a osma (Stranka za BiH) tek najavljuje pregovore sa sedmorkom što Konakovića, Nikšića i druge ne sprečava da ponavljaju kako je to “osmorka“; pregovori s HDZ-om iako još nije formiran Dom naroda; pozivanje “osmorke“ na program za koji Efendić tvrdi da ne postoji, isticanje nove koalicije za koju Efendić kaže da je tek “inicijalni sporazum“, a još uvijek se ne zna kako će izgledati Dom naroda; žestoke kritike i napadi na svakog zastupnika koji sad napusti “osmorku“ i pozivanje SIPA-e i tužilaca da sve to ekspresno istražuju (iako je većina onih koji sad pozivaju na istrage uspostavljala praksu “prelijetanja“), dok se hiljade onih koji su dali glasove strankama izvan “osmorke“ omalovažavaju i nipodaštavaju.

Osim raskrinkavanja “osmorke“, sinošnji istup Semira Efendića trebala je biti poruka da je on dorastao formiranju vlasti na federalnom i državnom nivou, a nakon što je iskustva godinama sticao kao načelnik novogradske sarajevske općine. Efendić je sinoć poručio i kako će od koalicije “osmorke“, da bi uopće postala koalicija, tražiti da u njihov program uđu “dijelovi našeg programa. To su infrastrukturna ulaganja, ulaganja u energetskom sektoru…“

Taman kad čovjek pomisli, evo ga, neko od političara napokon priča o konkretnim programima, Efendić pobroji: “Dio programa je i izgradnja novih i završetak postojećih projekata kojima bismo stekli energetsku stabilnost i neovisnost. Tu je i bolje cestovno povezivanje Tuzle i Sarajeva, brza cesta prema Goraždu, toplovod Sarajevo-Kakanj”. Sve projekti koje već radi Novalićeva vlada (osim toplovoda koji i pored premijerovog insistiranja nije realiziran, a o tome bi puno trebala znati upravo trojka koja je to blokirala) o čemu je i naš portal više puta pisao, no Efendić je, kako je objavljeno, naglasio da neće podržati da SDA vodi procese u vlasti.

Za razliku od Efendića koji tvrdi da je Novalićeva vlada nesposobna, Večernji list je prije nekoliko dana objavio da će aktuelna Vlada Federacije novoj ostaviti brojne strateške projekte važne za budućnost. Između ostalog, navode se planovi u energetskom sektoru uglavnom zasnovani na obnovljivim izvorima energije, kao i da je Federacija prošle godine proizvela više od 50 odsto električne enrgije iz tih izvora, što je među boljim rezultatima u Evropi.

Dalje se navodi da su u elektroenergetski sektor do 2030. godine planirane investicije vrijedne oko 4,4 milijarde KM. Treba napomenuti i da Elektroprivreda BiH izvozi električnu energiju i zahvaljujući tome uz podršku Vlade građani nisu osjetili značajnije poskupljenje ili krize s kojima su se susreli Evropljani. Uz to, Vlada je započela reformu zdravstvenog sistema uz velika dodatna ulaganja u zdravstvo (225 miliona KM), kao i poresko-fiskalnu reformu koja bi povećala (minimalne) plaće i smanjila poslodavcima doprinose, ali koja nije dobila podršku Parlamenta (zbog interesnih lobija), usvajanjem zakona koje je uradila Vlada a koji su godinama na čekanju, iako je Vlada podršku za njih imala i od sindikata i od poslodavaca. Zahvaljujući reformi penzionog sistema, samo u ovoj godini penzije su povećavane tri puta, uz brojna druga izdvajanja za socijalne kategorije.

Sva sredstva za gradnju koridora Vc koji bi trebao biti završen do 2026. već su osigurana međunarodnim kreditima, ali i sredstvima Vlade, odnosno akumulirane dobiti preduzeća u većinskom vlasništvu Vlade Federacije, kao i od sredstava iz naplaćenog ruskog duga. Prema pisanju Večernjih u toku je u natječajnoj proceduri odabir izvođača radova za projekte u vrijednosti od 1.393 milijarde eura.

Uz to su osigurana sredstva i već se radi brza cesta Sarajevo-Goražde (i tunel Hranjen) što je jedan od strateških projekata još iz Daytona koji je upravo Novalić pokrenuo. Planirane su brojne brze ceste, za koje su obezbjeđena sredstva i pokrenute procedure, među kojima i one koje Efendić planira. Samo za brze ceste Vlada FBiH je osigurala 400 miliona eura (do 2024. godine).

Nesumnjivo da je Vlada na čelu s premijerom Novalićem imala poteza koji su zaslužili kritiku, ali isto tako argumenti potvrđuju da je Novalićeva vlada bila jedna od najuspješnijih, što potvrđuju i svi ovi projekti koje ostavljaju novoj vladi. Kao što treba navesti kritike koje stoje, nije pošteno da se raznim spinovanjima, fabriciranim informacijama i populističkim tvrdnjama negiraju uspjesi ove vlade, a pogotovo nije u redu da se oni koji obećavaju promjene kite uspjesima Novalićeve vlade. Neka se svako dokaže svojim rezultatima rada.

Leave a Reply