KONAKOVIĆ O DRŽAVNOJ VLASTI: Prijedlozi o vlasti bez HDZ-a i SNSD-a su mogući matematički, ali su nonsens..

Govorio je i o popuni novog sastava Federalne vlade od predstavnika stranaka Osmorke.

Danas je u prostorijama SDP-a održan sastanak predstavnika stranaka Osmorke uoči potpisivanje Sporazuma o formiranju vlasti sa HDZ-om zakazanim za sutra.

Konaković je komentirao kako se on nije sastao sa predstavnicima opozicionih stranaka koji su danas došli u centralu SDP-a kako bi pokušali postići dogovor o glasanju na sjednici Narodne skupštine RS-a o delegatima u Klubu Srba u Parlamentu BiH.

Govorio je i o popuni novog sastava Federalne vlade od predstavnika stranaka Osmorke.

“Nemamo pojma ko će popuniti, predlagati i preuzeti obavezu da delegira ljude. To je u našim pregovorima kao i svaki put do sad, završni akt. Nermin Nikšić je dobar premijer Federacije BiH, kolega s kojim imam odlične odnose. Ako to bude SDP-ova pozicija, o tome će vjerovatno odlučivati organi SDP-a”, kazao je Konaković.

Upitan da li postoji mogućnost da se vlast na nivou BiH formira od stranaka Osmorke, HDZ-a i opozicionih stranaka iz RS-a, kazao je da je to matematička mogućnost te da opozicionarima u tom bh. entitetu želi sve najbolje.

“Matematički postoji. Normalno, sve su oči uprte u proces izbora tog delegata četvrtog, trećeg ili drugog u Domu naroda iz reda srpskog naroda. I zbog snage naše priče na državnom nivou, nas je 13. Već sam to više puta govorio, HDZ ima četiri, opozicija pet. U Predstavničkom domu mogli bismo imati tih 22. Interesantni su mi prijedlozi ovih dana da pravimo vlast i bez HDZ-a i SNSD-a.

Zapravo ovi ljudi iz SDA poručuju da bi pravili vladu, ali ne i vlast. Kako bi prošao bilo koji zakon u Domu naroda? Koja je to reforma koju bi mogla napraviti vlada koja nema većinu u Domu naroda? Zaista su ti prijedlozi nonsens. Matematički postoji, ali da li postoji politčki, vidjet ćemo”, poručio je Konaković.

Kazao je i kako je najčešće pitanje tokom pregovora sa HDZ-om bilo postoje li uslovljavanje sa bilo koje strane.

“Stalno ponavljam da smo u dobrom duhu, bez uslovljavanja o stvarima o kojima se slažemo, došli do konačnog dogovora. Nije bilo nikakvih uslovljavanja i ucjena od strane HDZ-a”, kazao je Konaković.

Odgovorio je i da li će SNSD također htjeti potpisati isti sporazum koji će sutra stranke Osmorke potpisati sa HDZ-om, pri formiranju vlasti na državnom nivou.

“U ovoj fazi nam je najvažnije da usaglasimo principe djelovanja, nakon toga program za rad Federalne vlade, da nakon toga 1. decembra na konsitutiranju Zastupničkog doma Parlamenta FBiH imamo izabran kolegij i da krenemo nakon popune Doma naroda u izbor Vlade FBiH. Ubijeđen sam da odmah nakon toga kreću pregovori, sa partnerima iz Republike Srpske, tada će to biti aktuelna tema. Tek ćemo o tome moći razgovarati sa potencijalnim partnerima”, najavio je lider Naroda i pravde.

(Klix.ba)

Leave a Reply