KONAKOVIĆ BIVŠU STRANKU ŠALJE U OPOZICIJU: „Nervozu režima razumijemo, vatra koju na nas bljuju ovih dana je očekivana…“..

“Nakon potpisa okvirnog dokumenta, krećemo u izradu detaljnog, planskog sa jasnim rokovima i ciljevima za sve vlade na svim nivoima vlasti, poručio je Konaković.

Elmedin Konaković, lider Naroda i pravde, oglasio se uoči potpisivanja sporazuma između Osmorke i HDZ-a BiH.

-Danas u Sarajevu, ako Bog da, potpisujemo dokument koji definiše smjernice, načela i ciljeve djelovanja izvršne i zakonodavne vlasti za naredne četiri godine.

Prvi put će građani Bosne i Hercegovine svjedočiti programskom koaliranju, dokument se potpisuje u institucijama naše zemlje, u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.

Dokument su sačinile radne grupa stranaka koje čine koaliciju, bez međunarodnih medijatora.

Još jedan proces koji dugo nije viđen, sporazumi su potpisivani uglavnom pod pritiskom međunarodne zajednica i skoro nijedan nije realizovan.

Nakon potpisa okvirnog dokumenta, krećemo u izradu detaljnog, planskog sa jasnim rokovima i ciljevima za sve vlade na svim nivoima vlasti.

Ne obećavamo šarene laže, na kažemo da ćemo preko noći popraviti stanje u našoj zemlji, znamo da neće biti lako.

Ne likujemo i ne dočekujemo ovu vlast euforično, znamo kako nas težak posao čeka.

Obećavamo predan i transparentan rad, uključivanje struke u sve procese, pošten i domaćinski odnos prema javnom dobru i odgovornost za povjerene poslove.

Obećavamo stavljanje društvenog interesa ispred ličnog i stranačkog, obećavamo borbu za ljude u Bosni i Hercegovini, za svakog čovjeka, na svakom pedlju naše domovine.

Obećavamo hrabrost da se mostovi među ljudima u ovoj zemlji umornoj od konflikta i svađa ponovo grade, da zaustavimo političku depresiju zbog koje ljudi bježe iz Bosne i Hercegovine.

Nervozu režima razumijemo, njihove postupke ne opravdavamo.

Vatra koju na nas bljuju ovih dana je očekivana, na nju smo bili spremni.

Dobro znamo ko smo, nikad ne uštrb domovine i svog identiteta ne bi povukli nijedan potez.

U isto vrijeme, moramo shvatiti svi zajedno da zemlju koju smo teškom mukom odbranili moramo graditi i razvijati, da nam lažni populizam donosi plate i mandate, al’ ništa dobro ne donosi ljudima koji u njoj žive, poručio je Konaković.

Podsjetimo, u Parlamentarnoj skupštini BiH u 11 sati bit će održano potpisivanje dokumenta “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022. – 2026. godine“. Dokument će, u ime koalicije stranaka okupljenih oko HDZBiH, potpisati Dragan Čović, a u ime koalicije stranaka “Osmorke” lider SDP-a BiH Nermin Nikšić.

Leave a Reply