IVICA PULJIĆ, IZ WASHINGTONA: „Godinu dana poslije Rusi čestitaju Svenu Alkalaju na govoru protiv Christiana Schmidta…“

Ne stišavaju se reakcije nakon govora ambasadora Bosne i Hercegovine Svena Alkalaja pri Vijeću sigirnosti Ujedinjenih nacija.

Svoj komentar na društvenim je mrežama dao i bh. novinar Ivica Puljić, dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Washingtona.

-Ispade sad da je Alkalaju nešto onemogućeno. Bio je ambasador u Washingtonu i NATO-u, bio je ministar vanjskih poslova što mu je otvorilo vrata da bude visoki dužnosnik UN-a. S tog je mjesta, nakon jednog skandala, otišao u mirovinu, u Kanadu, da bi ga Komšić angažirao u UN-u.

Kažu da Željko Komšić želi zadržati Alkalaja u UN-u, gdje bi sada kao ambasador trebao doći bošnjački kadar tako da je ponudio SDP-u ambasadorsko mjesto u Washingtonu, gdje treba doći hrvatski kadar. Ranije je bila kombinacija da Alkalaj ode u Washington. Kao Hrvat, naravno.

Prije godinu dana Rusija je spriječila da Christian Scmidt govori na Vijeću sigurnosti. Umjesto njega to je učinio BiH ambasador Alkalaj, žestoko braneći OHR i Christiana Schmidta od Rusije, Srbije i Dodika. Godinu poslije Rusi čestitaju Alkalaju na govoru protiv Schmidta, poručio je Puljić, te dodao:

-Ja sam za Alkalaja nedavno rekao “da spašava obraz BiH” zato što je podigao ruku na Općoj skupštini UN-a kada je Rusija proglašena agresorom u Ukrajini. Ali, sinoć je Sven Alkalaj, pristajući na Komšićevo ratovanje sa Zapadom, nanio neprocjenjivu štetu BiH.

Alkalaj je poništio odnose sa zapadnim zemljama, koji su na meti onima koji BiH ne žele dobro već nekoliko mjeseci. Odricati se zapadnih zemalja je politička ludost. Kada vam Rusi u UN-u čestitaju na govoru onda znate da ste na krivoj strani.

Ne trčim. Čekam 24 sata. Pročitao još dva puta govor ambasadora Alkaja. Pogledao još jednom video sa sjednice. Mislim da mogu reći da njegov istup na Vijeću sigurnosti predstavlja najveću štetu po vanjsku politiku BiH od vremena odbijanja tzv. aprilskog paketa iz 2002. godine, zaključio je Puljić.

Podsjetimo, nakon oštre reakcije Američke ambasade u BiH na govor bh. ambasadora pri Vijeću sigurnosti, oglasio se i Sven Alkalaj.

(SB

Leave a Reply