Menu Close

O ČEMU SU RAZGOVARALI: Izetbegović, Komšić i Nikšić na neformalnom sastanku u poznatom sarajevskom restoranu (VIDEO)

Spread the love

U restoranu Kibe Mahala danas su se sastali predsjednici SDA, DF-a i SDP-a kako bi razgovarali o aktuelnim političkim pitanjima i formiranju vlasti.

Neformalnom sastanku koji je počeo u 13 sati prisustvovali su Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Nermin Nikšić.

S obzirom na to da je Nermin Nikšić zajedno sa još sedam stranaka oformio blok, koji će ići u formiranje vlasti sa, kako su kazali HDZ-om, male su šanse da je glavna tema formiranje vlasti na federalnom nivou, no jasno je da trojica lidera stranaka široko razgovaraju o svim mogućnostima.

S obzirom na to da je u toku izbor delegata za federalni Dom naroda na stolu su bile raznolike teme, bez obzira što je SDA trenutno van najučestalijih kombinacija za vlast.

Jedno je sigurno, svako sa svakim razgovara i vlast je moguća u raznim kombinacijama.

Ono što je pak potrebnije u ovom trenutku je usaglašavanje stavova stranaka Pokreta za državu (PZD) o glasanju za srpski klub Doma naroda Bosne i Hercegovine, koji se bira u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

SNSD u Klubu Srba ima sigurna tri delegata, SDS i PDP jednog, stoga se borba vodi za petog delegata u klubu. Svoje prijedloge dali su i opozicija iz RS-a i PZD, međutim ukoliko se ne dogovore da svi zajedno glasaju za ili jednog ili drugog kandidata, SNSD će ponovo dobiti četiri delegata i mogućnost za blokadu države.

PZD je kandidovao Vojina Mijatovića, koji je u prethodnim danima bio vrlo isključiv kada je riječ o kompromisu i glasanju za opozicione kandidate. On je postavio pet uslova opoziciji pod kojim bi PZD glasao za njihovog kandidata, međutim o svemu se nisu oglašavali niti iz vrha njegove stranke, niti vrh drugih stranaka.

Jedino je Komšić reagovao danas kazavši da će pratiti ono što odluči SDP s obzirom na to da jedini imaju dva delegata.

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *