Menu Close

Cvijanović u Beogradu govorila o optužbama Komšića na račun Srbije

Spread the love

Članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović izjavila je da govor predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića u Generalnoj skupštini UN-a nije usaglašen, ali da to nije ništa neoubičajeno u državi, gdje se godinama ne usaglašavaju govori koji se odnose na javne nastupe, kao ni stavovi.

“Nismo baš uspješni u tome. Tako da ono što se prezentuje vani često i po pravilu izgleda drugačije”, rekla je Cvijanović večeras novinarima u Beogradu, komentarišući govor Komšića u kojem je optužio Srbiju i Hrvatsku da vrše udar na suverenitet BiH i da im u podjeli BiH pomažu i pojedini članovi međunarodne zajednice.

Cvijanović je istakla da nije saglasna sa Komšićem što se tiče susjeda.

“Nisam saglasna kad je u pitanju Srbija, jer ne vidim ništa što je problematično, a odnosi se na ponašanje Srbije kada je riječ o BiH”, dodala je.

Ona je ocijenila kako se Srbija pridržava Dejtonskog mirovnog sporazuma i da ne postoji izjava u kojoj su zvaničnici te zemlje osujetili, osporili ili doveli u pitanje bilo što se odnosi na BiH.

“Zaista uvijek promovišu Dejtonski sporazum, dogovor dva entiteta i tri naroda promovišu onako kao je to Ustav i Dejtonski sporazum predvidio. Ja ne vidim nikakvo miješanje, bilo šta što može da prouzrokuje probleme u BiH”, rekla je članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Istakla je da postoji posebna bratska veza između bh. entiteta Republika Srpska i Srbije, kao i da je tu i političko razumijevanje, te ekonomska saradnja.

“Isto tako, treba reći da su te veze i pravno utemeljene na osnovu Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama”, kazala je Cvijanović.

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *