MIJATOVIĆ: „SNSD i SDA nisu spremni na miran način predati vlast, sprema se dramatičan scenario; Lendo ima samo jedan zadatak…“

-Stanivuković i Kraljević su eksponenti tih loših politika ali isto tako i meni jasno kažu – „Idi u Republiku Srpsku, nemaš ti šta tražiti kod nas“. Lice i naličje istih politika nažalost. To mora stati, kazao je Mijatović za “Slobodnu Bosnu”.

Vojin Mijatović, potpredsjendik SDP-a BiH govorio je za „Slobodnu Bosnu“ o aktualnoj političkoj situaciji, formiranju vlasti u Federaciji BiH, te otkrio zbog čega smatra da bi u Bosni i Hercegovini situacija mogla eskalirati u danima pred nama.

-Iskoristit ću priliku da svim provoslavnim vernicima čestitam Vaskrs. Hristos vaskrse, da današnji dan proslavimo u miru i ljubavi sa našim porodicama, prijateljima i komšijama, poručio je Mijatović na početku razgovora.

U javnosti je odjeknula vaša dramatična objava na društvenim mrežama u kojoj ne isključujete ni sukobe u BiH. Na čemu temeljite tvrdnje da bi Dodikov SNSD i Izetbegovićeva SDA mogli radikalizirati situaciju u BiH. Imate li neka konkretna saznanja?

-Postoji niz informacija i nije tajna da se i u međunarodnim krugovima barata sa obavještajnim podacima koji potvrđuju ovakav scenario. Nažalost, ni SNSD ni SDA nisu spremni da na miran način predaju vlast.

Razlog je jednostavan, nakon odlaska sa vlasti slijede istrage decenijskog kriminala i procesuiranje. Tvrdim odgovorno da je javnost upoznata samo sa malim dijelom kriminala i korupcije. Stotine milionera sjede u ovim strankama i svjesni su da ako izgube vlast – gube sve.

Takođe, ukoliko padnu sa vlasti otvoriće se „pandorina kutija“ laži i manipulacija kojima se bave decenijama, otvoriće se kutije i kutije zloupotreba u koje su upleteni mnogi dužnosnici ovih stranaka ali i vjerske organizacije i mnogi kriminalni krugovi. Napominjem ovaj scenario je izgledan i oni neće na miran način otići sa vlasti, spremni su da izazovu novi rat samo da opstanu. Na kraju, nije li politika SAD-a direktno ukazala na ove dvije stranke kao trenutno najveći problem i prijetnje po bezbjednost BiH.

Pojedini političari iz Trojke u kojoj je i SDP BiH, poput Adimira Čavalića, nisu zadovoljni kadrovskim rješenjima koja su ponuđena u novom sazivu Vlade FBiH. Smeta im i vaša kandidatura za ministra, a sve pravdaju time što dolazite iz drugog bh. entiteta. Kako komentirate takve istupe koalicijskih partnera?

-Do sada smo imali podjelu na Srbe, Hrvate, Bošnjake i Ostale. Sada se uvodi nova podjela na ljude koji žive u jednom ili drugom entitetu. Nažalost to govori o njima i o njihovoj stvarnoj namjeri da BiH grade kao državu jednakih građana. Ja sam kao potpredsjednik SDP-a, kandidat SDP-a BiH i to je završeno. Smiješne su priče kako mi ne vjeruju jer sam ja ” bio Dodikov čovjek”, pa kako ja njima da vjerujem, do juče su svi bili u SDA i bliski Bakirovi ljudi?

Ja lično mislim da je to samo jedan od 100 izgovora koji su do sada izvukli da bi opravdali odlazak u većinu sa SDA. Eto, neka bude da je griješim ali ćemo i to brzo vidjeti, ako pogriješim izvinuću se javno, ali ću tražiti i izvinjenje za mnogo toga ružno izgovorenog prema meni.

Da budem jasan, ništa im ne vjerujem, do juče su bili u mnogim aferema u okviru SDA, ali politika je umijeće mogućeg, ja do sada nisam napadao nikoga od njih već samo par puta odgovorio na bezočne i nacionalističke napade na mene, dok se vrlo brzo ne očitujemo pred javnošću, ko je za politiku koja traje tri decenije i vodi SDA, a ko je protiv držaću se suzdržano, a biće i vremena i prostora da sve ovo u javnom diskursu do tančina ogolimo.

Išli su i u Američku ambasadu pokušavali da me oblate, tek kad su dobili odgovor koji nisu očekivali krenuli su u hajku protiv mene. Ne trebaju se oni sikirati zbog Vojina Mijatovića. Ja svoju odgovornost prema državi nosim sam, na njima je odluka vraćaju li se politici SDA ili idemo u novu politiku i bolji život za građane, vrlo jednostavno.

U narednih 15 dana ćemo se svi javno očitovati kroz većinu u Parlamentu FBiH, vrlo je jednostavan izbor, sa ove strane je promjena stanja i početak nove politike i BiH reprezentacija, a sa druge strane je nastavak kriminala i korupcije i bošnjačka reprezentacija. Njima i svim ostalima da bude jasno – ja ne igram za bošnjačku, srpsku ili hrvatsku reprezentaciju, ja igram za bosanskohercegovačku, a znam da mnogima ta reprezentacija jako smeta.

Koliko je izvijesno da će Refik Lendo staviti potpis i odblokirati uspostavu nove Vlade Federacije? Mislite li da će visoki predstavnik ipak itervenirati?

-Lendo neće potpisati i postavljen je tu da blokira i da uradi sve što može da SDA ostane u vlasti, sve drugo su šuplje priče. Ovih dana će biti posljednja karta a to je ponuda koncetracione vlade, koji bi vodio premijer iz SDA. Ne znam kakvo je razmišljanje unutar SDP-a oko toga, ali u toj opciji bez mene, kao što sam rekao – igram samo za reprezentaciju svoje zemlje, za reprezentacije plemena neka igra ko želi, ja ne.

Visoki predstavnik se nalazi u jako teškoj situaciji, bez želje da predviđam hoće li djelovati ili ne, smatram da ukupna međunarodna zajednica mora uzeti u obzir svoju odgovornost i dobro sabrati i oduzeti sve što se dešavalo u BiH u postdejtonskoj istoriji i onda zauzeti stav.

Nemojte da budete kratke pameti, ovo stanje nije od juče i nema strane u BiH koja nije doprinijela da smo tu gdje smo. Dakle ne znam šta će biti ali na kraju sistem švedskog stola mora nestati u BiH. Ili ćemo se svi držati slova Ustava i zakona i parlamentarne demokratije ili slijedi potpuna anarhija. Kada pitate sve njih jesmo li za građansku državu kažu uglas – jesmo, a kad kažem haj`mo je praviti onda kažu – a šta ćemo sa interesima Srba, Bošnjaka i Hrvata. E, pa gospodo dosta više kurvanja, ili smo normalna država ili savez plemena.

Milorad Dodik ponovno najavljuje secesiju. No, ovoga puta stigla je hladna reakcija predsjednika Srbije, a na poziv HDZ-u da napusti državne institucije stigao je i negativan odgovor Dragana Čovića. Zbog čega je Dodik toliko nervozan?

-Dodik ostaje usamljen i to je vidljivo, jedini koji mu za sada daju veslo za spašavanje svojom ” borbom” protiv njega su SDA-ovci koji zapravo godinama preživljavaju sa njim na toj retorici “sukoba”. Ja mislim da će Dodiku biti najžalije ukoliko SDA ode u opoziciju. Taj rat prvog u Srba i prvog u Bošnjaka ih i jedne i druge decenijama održava na vlasti, jedini rezultat toga jeste stotine milionera u njihovim redovima i milion Srba i Bošnjaka koji su zbog njih napustili BiH.

Vučić se rješava Dodika i to je prvi razlog nervoze, Republika Srpska je pred finansijskim kolapsom i to je drugi razlog nervoze, a na kraju mnogim ljudima i unutar SNSD-a je više muka od stalnog sukoba koji on proizvodi na dnevnom nivou. Veliko je pitanje hoće li do kraja godine SNSD imati većinu u NSRS, velika je nervoza – ništa ne isključujem.

Dodika i njegovu politiku može samo spasiti vještačko okupljanje Bošnjaka koje planira SDA, pod pričom “ne smiju nas opet uhvatiti nespremne”. To mu je jedina karta da preživi, u suprotnom ako se odigra na kartu BiH reprezentacije, Milorad putuje bez povratka.

Kako komentirate istup načelnika Vlasenice kojem smeta glasan ezan i gradonačelnika Banje Luke koji strahuje da nekretnina u centru Banje Luke ne završi u rukama Bošnjaka?

-Nažalost jadno i tužno, na sve tri strane ogrezli smo u nacionalizmu i vjerskom fanatizmu, to mora stati.

Naravno da osuđujem takve gnusne stvari ali upravo to je još jedan razlog zašto nam je potrebno jedinstvo unutar BiH kao nikada do sada. Ukoliko ga ne postignemo na sve tri strane slijedi još gora eskalacija.

Stanivuković i Kraljević su eksponenti tih loših politika ali isto tako i meni jasno kažu – „Idi u Republiku Srpsku, nemaš ti šta tražiti kod nas“. Lice i naličje istih politika nažalost. To mora stati.

SDP uskoro očekuju unutarstranački izbori. Hoćete li se kandidirati za predsjednika?

-Vrlo iskreno, u ovom trenutku uopšte ne razmišljam o tome, smatram da je u ovom trenutku potrebno nikad jače jedinstvo unutar SDP-a BiH i to je prioriotet.

Ukoliko promijenimo stanje i završimo proces promjena uspostavom Vlade FBIH atmosfera će biti potpuno drugačija, ukoliko nam se dogodi sve ono o čemu smo poičali na početku, mislim da neće biti prostora da uopšte pričamo o izborima u SDP-u već ćemo gledati kako da spriječimo sukobe u zemlji. Nadam se da nećemo do toga doći.

Često govorite da je SDP najveća multietnička stranka u BiH. Je li došlo vrijeme da Srbin bude prvi čovjek SDP-a?

-Naravno da je vrijeme, a da li će biti to će pokazati izbori, kako god da bude biće jasna poruke u kom smjeru SDP BiH želi ići, ja se nadam da će biti pravi Bosanac i Hercegovac, ali pravi, ne onaj od Marijin dvora do Baščaršije.

(M.I.)

Leave a Reply