Menu Close

BURNA DEBATA PRED KAMERAMA; ŠPAGO I PETKOVIĆ – OČI U OČI: “Policija RS-a se sve više naoružava, postaje vojna struktura…” (VIDEO)

Spread the love

Hoće li naši imenovani i izabrani zvaničnici koji su najplaćeniji u Evropi ponovo dobiti dobiti enormno povećanje plata? Imaju li političari volje i iskrene namjere da izmijene Zakon o platama, prije isplate uvećanja? Je li došlo vrijeme da pokažu u praksi da rade za građane a ne samo svoje lične interese? Za Plenum FTV-a su govorili Milan Petković, Šerif Špago i Muhamed Hasanović.

“Ja bih prije svega pozvao Komisiju za budžet i finansije da razmotri zakon koji je Klub SDA uputio u proceduru vezano za izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH”, istakao je Špago, šef Kluba SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

“Smatram da je kvalitetnije urađen i nema ovih anomalija vezano za plaće, odnosno da šef ima manju plaću od radnika u svojoj službi. Da sutra podrži taj zakon, kad zakaže sjednicu, da bi razmatrali taj zakon na ovoj hitnoj sjednici. Naravno mi ćemo, s obzirom da je hitni postupak i zakona i budžeta nema mogućnosti usvajanja amandmana izuzev tehničkih ispravki, kao Klub zasjedati prije sjednice Parlamenta. Nama je osnovni cilj da zastupamo svoje politike, politike SDA u smislu da ograničimo rast najvećih plaća pa ako to bude i ovo rješenje koje smatramo da nije nešto posebno kvalitetno, koje je predložilo i usvojilo Predsjedništvo BiH, mi ćemo ga podržati.

A vezano za budžet, imajući u vidu ove primjedbe vezano za opremanje Oružanih snaga BiH, a pogotovo ako ne bude čvrsta garancija parlamentarne većine da će se usvojiti zakon o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama, odnosno da ćemo imati budžet koji će omogućiti rast najvećih plaća, onda ćemo imati rezervu prema budžetu.”

Zamjenik ministra finansija i trezora BiH Muhamed Hasanović očekuje da će prijedlog Denisa Bećirovića biti usvojen na hitnoj sjednici u srijedu.

“I da idemo na Dom naroda gdje ćemo takođe očekivati podršku kako bi spriječili povećanje plata svim imenovanim i izabranim dužnosnicima. Vezano za Oružane snage BiH i odbranu, želim da kažem da je jako bitno da BiH ima Oružane snage, da ih jačamo i modernizujemo upravo zbog opstojnosti države BiH.”

Zastupnik Ujedinjene Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH Milan Petković kazao je da sutra biti održane konsultacije koalicionih partnera na nivou RS-a na kojima će odlučiti kako će glasati na sjednici u srijedu.

U jednom trenutku je zaiskrilo između Petkovića i Špage, kada je spomenuto naoružavanje pripadnika MUP-
a Republike Srpske.

“Slobodna Bosna” donosi kraći video.

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *