Menu Close

MILORAD DODIK NAJAVLJUJE: „Naša ambicija je da završimo to što je prije moguće…“

Spread the love

Vlada RS-a već nekoliko mjeseci radi u nekompletnom sastavu. Pod pritiskom javnosti, ali i predsjednika stranaka, dvojica ministara su odmah podnijela ostavku. Upražnjena je i funkcija ministra trgovine i turizma, nakon prelaska jednog ministra u Vijeće ministara BiH. Da bi se prevazišli problemi u funkcionisanju, premijer Radovan Višković donio je odluku da pojedini ministri obavljaju dužnosti ministara i u drugim resorima.

Novi saziv Vlade RS-a kompletan je bio nepuna 24 sata. Od 21. decembra, kada je Vlada izabrana, kabinet su zbog prijašnjih problema sa zakonom napustila dva ministra, a nakon toga je Sevlid Hurtić ministarsku poziciju u Banjoj Luci zamijenio onom u Sarajevu. Popunjavanje kabineta sa tri nova imena premijer Radovan Višković najavio je za ovaj mjesec: „Odmah početkom marta tražit ću od NSRS-a sjednicu. Oni će na osnovu Ustava i zakona zakazati kolegij i sjednicu. Na toj sjednici bit će popunjena i ta kadrovska rješenja za ta tri ministra“.

Iako je nova sjednica zakazana za 14. mart, iz Narodne skupštine i dalje nejasan odgovor hoće li na dnevnom redu biti i ova tačka dnevnog reda.

„Ono što sam nezvanično imao sa predsjednikom Vlade je da oni kada završe da imaju 24 sata zastupničku mogućnost prije održavanja sjednice da dostave tri ministra i ja se nadam da ćemo to biti i da ćemo kompletirati Vladu na idućoj sjednici“, objašnjava predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić (US).

Čeka se i da stranke dostave imena novih kandidata za ministra. Dva imena još nisu poznata, a sve je izvjesnije da će nekadašnji potpredsjednik Skupštine Denis Šulić postati ministar trgovine i turizma. Ipak, konačnu riječ će dati organi njegove stranke.

„Siguran sam da onaj koji bude izabran za ministra, a dolazi iz SNSD, da će to biti dogovor konsenzusom i da će biti dogovor svih nas i da će to biti neko ko će na najbolji način predstavljati SNSD u Vladi“, kazao je Šulić.

S druge strane, ostaju upražnjene još dvije pozicije. Jedna će, prema koalicionom dogovoru, pripasti Socijalističkoj partiji i to bi moglo biti mjesto ministra porodice, omladine i sporta, a zbog činjenice da je predstavnik Pokreta za državu dobio poziciju u Vijeću ministara BiH, Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite moglo bi da pripadne SNSD-u. Novi sporazum i implementacija izbornih rezultata i neki dan su dominirali na sjednici vladajuće koalicije.

„Dogovorili smo se obračunavajući uspjehe političkih partija – koliko koji procenat partiji pripada u izvršnim funkcijama – i dogovorili da se do četvrtka iduće sedmice na nivou sekretara poliitčkih partija usaglasi broj mjesta. Naša ambicija je da završimo što je prije moguće implementaciju izbornih rezultata“, kazao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Vladajuća koalicija je donijela odluku i da se procenti koji su definisani izbornim rezultatima i na ovom sastanku neće mijenjati, u slučaju fluktuacija, to jeste mogućih prelazaka zastupnika u određene partije. Prema Dodikovim riječima, to je u prethodnom periodu otvaralo probleme među strankama-članicama koalicije.

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *