Dodik gasio potencijalni “požar” u Banjaluci Tinja u SNSD-u

U Banjaluci je održana sjednica Predsjedništva Gradskog odbora stranke na kojoj se raspravljalo o lošoj saradnji sa generalnim sekretarom. Potencijalni “požar” gasio je lider stranke Milorad Dodik. Široka vladajuća koalicija uska je za pojedine funkcionere, a koliko god fotelja bilo, malo ih je da zadovolje sve apetite.

Bez prethodne velike najave i ozbiljnog lica lider stranke stigao je na sastanak koji je trajao duplo duže od planiranog i na kojem su, čini se, problemi gurnuti pod tepih.

“Da vas sve razočaram, uvijek je postojalo i postojaće jedinstvo u SNSD”, kazao je Vlado Đajić, predsjednik Gradskog odbora SNSD Banjaluka.

Sumnju u jedinstvo u najvećoj stranci u Republici Srpskoj unio je, ko drugi do sam SNSD, odnosno Gradski odbor. U najavi sjednice Predsjedništva odbora kao jednu od tema rasprave naznačili su i nezadovoljstvo saradnjom sa generalnim sekretarom, za šta su na kraju ispali krivi mediji.

“To je ono što smo očekivali od vas da ćete vi nama imputirati. Nema nezadovoljstva. Mi nismo revolucionarna patrija, mi smo narodna partija i mi imamo odgovornost za ovu državu koja se zove Republika Srpska i mi smo morali da neki dio svog komoditeta ostvaren izbornim rezultatima da bi drugi bili zadovoljni i da bi bili s nama”, kazao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Jer dvotrećinska većina u Narodnoj skupštini ne smije biti upitna zbog čega su pojedini u SNSD-u ostali bez funkcija. Kritike je na kraju umjesto Petrovića dobio Đajić – zbog javnog iznošenja problema o saradnji, ali i zbog lošeg izbornog rezultata Milorada Dodika u Banjaluci koji je u tom gradu dobio 11 hiljada glasova manje u odnosu na Jelenu Trivić. To je argument za ono što slijedi – preispitivanje rada oko 290 funkcionera stranke na različitim nivoima.

Od početka godine drugo otvoreno iskazivanje nezadovoljstva unutar SNSD. Prvom smo svjedočili sredinom januara kada su javno istupili predvodnici istočnog krila stranke nezadovoljni prijedlogom da Nenad Nešić bude izabran za ministra bezbjednosti Bosne i Hercegovine.

Koji je, uprkos nezadovoljstvu, “progutan”, takođe zbog priče o dvijetrećine u Narodnoj skupštini. Veliki apetiti koalicionih partnera i preletača u SNSD hrane se plijenom najveće stranke. Krajem prošle sedmice potpisane je novi koalicioni sporazum kojeg ne čine svi koji participiraju u Vladi ili Savjetu ministara, a partneri su SNSD-a.

“Svjestan je SNSD da će morati na bazi svog broja izvršiti i omogućiti participaciju nekih drugih”, kazao je Dodik u četvrtak.

Pa je za druge ostavljeno 4 odsto. I po onoj staroj “dok jednom ne smrkne, drugom ne svane”, iz opozicije turbulencije u SNSD-u rado gledaju.

“Oni se svađaju zato što oni nisu dobili puno, a ne zato što narod nije dobio puno. Ja bih volio, ali to se nikada neće desiti da je Đajić ljut na Petrovića, jer je struju poskupio pa kaže – vidi banditu što si struju poskupio, sram te bilo. Ne neće to reći”, kazao je Draško Stanivuković, predsjendik Gradskog odbora PDP Banjaluka.

Da turbulencija ima jasno je i po neverbalnoj komunikaciji kaže novinarka Milkica Milojević.

Na konferenciju za medije nakon sjednice predsjedništva jednog gradskog odbora izašlo je kompletno rukovodstvo stranke, a “oči bode” i prenaglašena priča o jedinstvu.

“Pokazuje i da nije situacija tako idilična kako lider to želi da prikaže i da je vjerovatno on svojim autoritetom sve aktere ove današnje priče postrojio i očitao im bukvicu”, kaže Milojević.

A da je tako najbolje se vidjelo na samom kraju konferencije za medije nakon insistiranja novinara da čuju i stav Luke Petrovića

“Rekao je predsjednik sve. Sve je predsjednik rekao na sastanku su više kritikovali mene nego njega, ali naravno to je demokratski da bolje radimo. Jedinstvo je maksimalno. I zajedno smo. Možete nas i uslikati”, istakao je Đajić.

Leave a Reply