VISOKI PREDSTAVNIK RAZOČARAO STOJANOVIĆA I NIKŠIĆA: Schmidt poručuje da zvaničnici dogovor za Vladu FBiH moraju postići sami..

“Blokada institucija nije opcija”, kaže Schmidt

Otpočeo je rok za formiranje Vlade FBiH, a s njim je i aktuelizirano pitanje novih intervencija visokoga predstavnika zbog jasne najave Refika Lende, potpredsjednika Federacije, da neće dati saglasnost za novu Vladu.

No, visoki predstavnik Christian Schmidt poručuje da entitetski zvaničnici dogovor moraju postići sami – baš kao što je reforma Izbornog zakona prepuštena bh. liderima. Nakon što su se obavezali Evropskoj uniji da će pronaći rješenje, Schmidt to i očekuje, te dodaje da se diskriminacija u BiH mora okončati jer nema više vremena za političke šarade koje blokiraju napredak države.

“Ukoliko postoji volja, način se pronađe. Poštivati suštinu demokratije znači poštivati rezultate izbora i osigurati da se nakon svakih izbora oformi vlast. Blokada institucija nije opcija. Zadržati ono što je ostalo od Vlade izabrane prije osam godina i nemati podršku Parlamenta također nije opcija. Vidjeli smo kako je brzo formirano Vijeće ministara BiH. Nema razloga da ne bude postignut dogovor za novu Vladu FBiH. Parlament ima ključnu ulogu, a predsjednik i potpredsjednici imaju zadatak da daju konstruktivne prijedloge. Oni to duguju građanima Bosne i Hercegovine”, kazao je Schmidt za Dane.

Leave a Reply