Menu Close

ČOVIĆ POSLAO FAKTURU ZA PODRŠKU STOJANOVIĆU: HDZ traži šest ministarskih pozicija u Vladi Federacije BiH!

Spread the love

Lider HDZ-a, Dragan Čović, kazao je danas u Mostaru kako očekuje formiranje Federalne vlade u zakonom predviđenom roku od 30 dana, javlja Večernji list.

Čović je izbjegao direktan odgovor na pitanje novinara je li opravdan zahtjev dopredsjednika Federacije BiH, Refika Lende, da u novoj vladi učestvuje partija SDA, kazavši da svako ima pravo tražiti šta god hoće, ali da već postoji parlamentarna većina koja “ide dalje” i koja će formirati izvršnu vlast i na razini Federacije BiH.

Čović je kazao da će HDZ u novoj vlasti dobiti šest ministarskih mjesta, mada je Ustvom Federacije BiH zapisano da u Federalnoj vladi pet ministarskih pozicija pripada Hrvatima, tri Srbima te osam Bošnjacima.

Budući da Čović za HDZ traži šest ministarskih pozicija, očito je odlučio SDP-u naplatiti to što je HDZ pomogao Igoru Stojanovića da bude izabran za potpredsjednika Federacije BiH. Stojanović je u Klubu Srba u Domu naroda FBiH imao podršku osam delegata iz SDP-a, no da bi bio predložen za ovu funkciju, nedostajala su mu još tri glasa koja mu je “pozajmio” HDZ Dragana Čovića.

Ukoliko bi u novoj Federalnoj vladi učestvovala SDA (+DF), raspored snaga bio bi krajnje nepovoljan za SDP: HDZ bi dobio šest ministarskih pozicija, SDA (+DF) osam plus poziciju premijera, tako da bi proširena trojka predvođena SDP-om dobila samo dvije ministarske pozicije.

SDA ne pomišlja prepustiti SDP-u još koju ministarsku poziciju zbog straha da bi u novoj vladi većinu imale dvije partije – HDZ i SDP – koje bi kod svih bitnih pitanja mogle preglasati SDA.

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *