DRAMA U NAJAVI: Dodik zaprijetio raspadom koalicije na državnom nivou!…

“To će dovesti do raspada ovog sistema vlasti. Niko ovo neće trpiti. To treba da odluči Predsjedništvo”, naveo je on.

Nove prijetnje uputio je predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik kazavši da bi moglo doći do raspada koalicije na državnom nivou.

Razlog je rezolucija u UN-u “Principi koji podržavaju sveobuhvatan pravedan i trajan mir u Ukrajini”, za koju je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH otišla je instrukcija našoj Stalnoj misiji da glasa “za”.

Dodik je protiv jer se Predsjedništvo BiH nije usaglasilo o tome. Odnosno, Željka Cvijanović je bila protiv. Zato je BiH, po njemu, trebala biti suzdržana.

“Nadležnost spoljne politke se nalazi u Predsjedništvu. To nije teško utvrditi. Očigledno da se nastavlja stara praksa Bisere Turković koja je unilateralno djelovala. To pitanje se razmatralo i nije bilo saglasnoti. Ali neko je iz Ministarstva vanjskih poslova poslao drugačiju instrukciju”, rekao je Dodik.

On je istakao da će nastavak takvog djelovanja dovesti do raspada koalicije.

“To će dovesti do raspada ovog sistema vlasti. Niko ovo neće trpiti. To treba da odluči Predsjedništvo”, naveo je on.

Dodik je istakao da BiH ne treba da uvodi sankcije Rusiji te da je on ponosan na odnosno RS i Rusije.

“Mi ne želimo nastavak tog sukoba, ali ne treba da se miješamo. Mi tremo graditi odnose sa Rusijom i sa SAD ako je to moguće. Ali kako to oni od nas očekuju to je teško moguće”, naveo je Dodik.

Podsjećamo, ranije je Željka Cvijanović, predsjedavajuća Predsjedništva BiH, uputila dopis ministru vansjkih poslova Elmedinu Konakoviću i kojem je naveda da “u Ministarstvu inostranih poslova u Savjetu ministara očigledno nastavljaju sa starom praskom jednostranog provođenja bošnjačkih političkih stavova i potpunog ignorisanja stavova Predsjedništva BiH koje je isključivo nadležno za vođenje spoljne politike”.

Leave a Reply