Menu Close

DODIK, PRED ČOVIĆEM: “Blokiraćemo njemačke projekte u FBiH ako…”

Spread the love

DODIK, PRED ČOVIĆEM: “Blokiraćemo njemačke projekte u FBiH ako…”
“Ako Njemačka nastavi da blokira projekte u Republici Srpskoj, onda će RS blokirati sve projekte u FBiH koje finansira banka čija su sredstva blokirana u RS”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

On je na pres-konferenciji s Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a BiH, rekao da se radi o kreditnim sredstvima koja Njemačka blokira, i da je moguće naći i druge kreditore.

Što se tiče istočne gasne interkonekcije, “koju u FBiH blokiraju”, Dodik je rekao da je FBiH zainteresovana da se radi zapadna interkonekcija, i da se oko svih tih problema treba odgovoriti.

Dodik je rekao da Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH, “pokazuje podaništvo” i da sa “strukturama u NATO-a dogovara šta treba da bude predstavljeno kao stav BiH”, iako, kako je rekao, “ostala dva člana Predsjedništva BiH u to nisu bila uključena”.

“Mi i dalje ne znamo o čemu je on tamo u Briselu razgovarao”, rekao je on.

Što se tiče pitanja granica sa Srbijom, Dodik je rekao da se RS zalaže da se to pitanje riješi i da je saglasan da se istovremeno rješava i pitanje granice s Hrvatskom.

Čović je rekao da će narednih dana biti stavljeni na dnevni red svi problemi koji postoje, i da vjeruje da će svi projekti na nivou Vijeća ministara BiH biti odblokirani.

Istakao je da je moguće i da svih 14 ključnih prioriteta EU budu stavljeni na dnevni red i da se rješavaju u paketu.

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *