KOMŠIĆ U BRUXELLESU: Tri stvari što prije usvojiti u Parlamentu BiH..

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine sastali su se danas u Briselu sa predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom.

Kako je saopštio medijima član Predsjedništva BiH Željko Komšić, za Michela je ovaj sastanak za cilj imao provjeru spremnosti novog saziva za konkretnim pomakom nakon dodjeljivanja kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini. O napretku će se u Briselu raspravljati ponovno u oktobru ove godine. Do tada, po Komšiću, ključno je prionuti na tri stvari.

“Ono što se od nas očekuje već dugo se provlači i kroz Parlament BiH, i kroz ministarstva. Tu je, prije svega, riječ o zakonu o VSTV-u, javnim nabavkama i zakonu o spriječavanju sukoba interesa”, napomenuo je Komšić.

Dodaje kako je stiglo krajnje vrijeme da BiH spomenute stavke skine sa čuvene liste od 14 prioriteta, pa da tek onda, na svom putu ka EU, pređemo na teže stvari, a što će podrazumijevati usklađivanje usatvnog i političkog sistema sa sistemom EU.

“Činjenica je da moramo uraditi nešto radi sebe. Postoji dovoljan politički kapacitet za to”, rekao je, misleći na novoformiranu državnu vlast.

O rokovima se danas nije govorilo.

“Što prije trebamo uraditi te tri stvari”, naveo je Komšić, dodavši kako su prijedlozi već ranije bili pred parlamentarcima.

Leave a Reply