ŽELJANA ZOVKO OHRABRUJE “OSMORKU”: “Osigurajte legitimnu zastupljenosti svih konstitutivnih naroda, uključujući i Predsjedništvo BiH!”…

Zovko je pozvala novu vlast u Bosni i Hercegovini da radi na osiguranju legitimne zastupljenosti svih konstitutivnih naroda i ostalih građana u svojim institucijama, uključujući i u Predsjedništvu BiH.

Zastupnica HDZ-a u Evropskom parlamentu, Željana Zovko, uživila se u samododijeljenju ulogu evropskog nadzornika BiH. Zovko je u najnovijem saopćenju pozdravila “najbrže formiranje Vijeća ministara u povijesti BiH”, te izrazila nadu da će nove vlasti oporavdati kandidatski status nedavno dodijeljen BiH.

Zovko je u pismenom saoćenju pozvala na veću evropsku podršku i prisutnost u okruženju kako bi se suprotstavili protiveuropskim utjecajima trećih zemalja.

“Nakon što smo Bosni i Hercegovini dodijelili status kandidata, stvorili smo zamah za napredak”, navela je Zovko u saopćenju.

“Zajedno s EU-om, zemlje zapadnog Balkana trebale bi ubrzati proces reformi i uspostaviti jaču europsku usklađenost. Europska unija mora razviti veću vidljivost na terenu i ulagati u konkretne projekte koji odražavaju prednosti europske suradnje. U ovim teškim vremenima ne smije se ostavljati prazni prostor koji treći akteri mogu iskoristiti”, upozorila je Zovko i kao izvjestiteljica za predstojećo parlamentarni izvještaj o preventivnoj diplomatiji istaknula da se snažnijom europskom diplomatskom prisutnošću mogu spriječiti buduće eskalacije, navodi se u saopćenju za javnost.

Pored toga, Zovko je pozvala novu vlast u Bosni i Hercegovini da radi na osiguranju legitimne zastupljenosti svih konstitutivnih naroda i ostalih građana u svojim institucijama, uključujući i u Predsjedništvu BiH.

“Pozdravljam najbrže formiranje Vijeća ministara u povijesti Bosne i Hercegovine te od novog saziva očekujem da će nakon stjecanja statusa kandidata opravdati očekivanja država članica Europske unije i pronaći zajednički jezik za provedbu nužnih reformi za svoju europsku budućnost, osobito reformu izbornog zakona uz poštivanje presuda Ustavnog suda BiH i međunarodnih sudova”, navela je Zovko.

Leave a Reply