KONAKOVIĆ, IZ BRUXELLESA: „Ako to ne učinimo, ostat ćemo tamo gdje smo bili, lobiramo da nas ne kažnjavaju sve zajedno….“

Naglašava kako su i u Briselu svjesni da se zvaničnici u BiH ne mogu složiti oko svih tema koje se naročito odnose na spoljnu politiku.

Šef bh. diplomacije Elmendin Konaković kaže da su u Briselu optimističniji nego ranije kada je u pitanju rad novog Vijeća ministara BiH.

“Činjenica da imamo najbrže izabrano Vijeće ministara, najavu da su neki dokumenti iz 14 prioriteta već krenuli prema Vijeću ministara govore u prilog tome da ćemo pokazati funkcionalnost ove vlade. Osjeti se dašak pozitivne energije, ali ako ne uhvatimo ritam, ostaćemo tamo gdje smo bili”, kazao je Konaković u razgovoru BHT-u.

Naglašava kako su i u Briselu svjesni da se zvaničnici u BiH ne mogu složiti oko svih tema koje se naročito odnose na spoljnu politiku.

“Realno, kada je riječ o temama za Rusiju, svi shvataju i razumiju da SNSD, SDS i PDP neće pratiti politiku EU, što je naša obaveza nakon dobijanja kandidatskog statusa. Nemamo dilemu da je naša čvrsta pozicija uz stavove EU. Pokušavamo da ta razlika u pristupu ne blokira ono što se može dešavati u BiH, a to jesu ekonomske promjene i zato lobiramo da nas ne kažnjavaju sve zajedno. Prenio sam im da su predugo spavali što se tiče BiH. Međunarodna zajednica je spavala, a dok su Rusi i Kinezi dobili neke ljude u BiH”, kazao je Konaković.

Govoreći o popunjavanju pozicija u strukturama vlasti na nivou BiH, poručio je da će se ubrzo razgovarati o smjeni direktora OSA-e, tačnije čim se usaglasi odluka.

“To smo najavili. Ne samo direktor OSA-e već i drugi koji nisu radili dobro svoj posao. To je teška i vruća tema. O imenima nikada nismo htjeli govoriti jer bi odmoglo cijeloj priči. To ime će biti pročitano na sjednici Vijeća ministara i mi ćemo za njega preuzeti punu odgovornost. To je odgovorna, stručna i etična osoba”, zaključio je Konaković.

Konaković je kazao kako će Nermin Nikšić biti kandidat za premijera Federacije BiH, te kako će imati pordšku vladajuće koalicije.

Leave a Reply