PROBLEMIMA NIKAD KRAJA: Osmorka na novom ispitu, očekuje se potez visokog predstavnika Christiana Schmidta…

“Kad sad potvrdimo rukovodstvo Federacije, predsjednicu i potpredsjednike, vrlo brzo idemo u prijedloge Vlade i mandatara Vlade FBiH, dokazujemo svoje parlamentarne većine i dolazimo u fazu kada SDA odlučuje da li će blokirat život u FBIH”, poručio je lider NiP-a Elmedin Konaković.

Stranke “Osmorke” prikupljaju potpise zastupnika u Zastupničkom domu Federacije Bosne i Hercegovine da bi, kako kažu, demonstrirali imaju li podršku, odnosno većinu u ovom domu. Potpisi i većina bitni su upravo zbog izbora rukovodstava Federacije, ali i pozicije federalnog premijera, te otpočinjanja procesa formiranja Federalne vlade. Naredni korak je sazivanje hitne sjednice Zastupničkog doma Federalnog parlamenta, najvjerovatnije u petak ili naredni ponedjeljak.

Proces prikupljanja potpisa zastupnika “Osmorke” kako bi demonstrirali većinu u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta je u toku, kažu u SDP-u. Očekuju da će kompletan proces biti završen do kraja sedmice. Čeka se potvrda sva tri kandidata za Predsjedništvo Federacije BiH od Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, nakon čega mora proći žalbeni rok od 48 sati, te će uslijediti sazivanje hitne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije.

“Mislim da će SDP, skoro da sigurnošću mogu reći, biti dio nove većine. Sada je proces u kojem bi Federalni paralment trebao da zakaže sjednicu da potvrdi ili odbije, neko od ovih imena, a nakon toga i Dom naroda da potvrdi ili odbije, i onda imamo Predsjedništvo Federacije”, kazao je Igor Stojanović, delegat u Domu naroda PFBiH i kandidat za potpredsjednika FBiH.

U redovima HDZ-a, također, optimizam. Čović siguran u izbor Lidije Bradare za predsjednicu Federacije, te ide korak dalje, pa uskoro najavljuje i formiranje Federalne vlade.

“Mi bi trebali imati uvjerljivu većinu, a to znači otprilike dvije trećine zastupnika iz Zastupničkog doma FBiH koji bi dali potporu, otprilike dvije trećine u Domu naroda FBIH.To bi bila jedna komotna većina da izvršna vlast može brzo raditi”, kazao je Čović.

“Kad sad potvrdimo rukovodstvo Federacije, predsjednicu i potpredsjednike, vrlo brzo idemo u prijedloge Vlade i mandatara Vlade FBiH, dokazujemo svoje parlamentarne većine i dolazimo u fazu kada SDA odlučuje da li će blokirat život u FBIH”, poručio je lider NiP-a Elmedin Konaković.

Jasno je šta želi SDA. “Osmorka” nema većinu u Klubu Bošnjaka i moć predlaganja potpredsjednika Federacije BiH, jasni su u SDA i DF-u. Prikupljanje potpisa za njih ne znači ništa, jer parlamentarna većina, kažu, ne imenuje vladu nego Predsjedništvo Federacije.

“Ako računa u to stranku stranku za BIH i NES, onda ta većina postoji. Postoji tijesna većina i bez njih. Oni tvrde da imaju tu većinu, znamo i mi sabirati, ali nemaju još ono što im je potrebno za formiranje Vlade FBiH, to je većina u klubu Bošnjaka koja može predložiti predsjednika, odnosno potpredsjednika FBIH”, kazao je Šefik Džaferović, potpredsjednik SDA.

“Ako Lendo iz SDA bude potpredsjenik, a Osmorka bude imala većinu, što je upitno, ali govore da imaju, i ako Lendo ne bude htio dati potpis za imenovanje Vlade, što je njegovo ustavno pravo, onda dolazimo u jednu situaciju u kojoj bi visoki predstavnik mogao intervenistati, ali postoji problem od strane HDZ-a”, kazao je Milan Dunović, potpredsjednik Federacije BiH.

Kada je riječ o podršci NES-a kažu da na federalnom nivou razgovaraju i da slijede dogovor da će premijer biti Nermin Nikšić. Također, iz HDZ-a 1990 stiže potvrda, da nisu dio parlamentarne većine i da neće učestvovati u prikupljanju potpisa.

Leave a Reply