Menu Close

FORTO TVRDI: “Optužbe da stranci upravljaju bilo kojom strankom ‘Trojke’ su nevjerovatne”

Spread the love

“Ambasada SAD-a se često pominje jer Murphey ima veliko iskustvo iz prethodnih perioda u BiH. Ali reći da jedna ambasada učestvuje u formiranju vlasti je neodgovorno”, ističe Forto.

Edin Forto, ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine i predsjednik Naše stranke, odbacio je optužbe kako stranci učestvuju u formiranju vlasti na bilo kojem nivou u državi. On je u razgovoru za N1 istakao kako je SDP BiH “jako stabilan partner” i da ova stranka nije napravila pometnju u “Osmorci” nakon što je iznijela optužbe na račun partnera.

Kao ministar već ste se sreli sa američkim ambasadorom u BiH Michaelom Murpheyjem. Puno je povika iz opozicionih redova da upravo strani diplomati formiraju aktuelnu vlast u BiH. Koliko je istine u tome?

To nije tačno. Mi smo kao “Trojka” optuženi za direktno učešće stranog faktora u formiranju vlasti. Međunarodna zajednica nije jedno tijelo koje misli jednom glavom i ima jedan cilj. Međunarodna je skup interesa, tu imate i one koji su neprijateljski raspoloženi prema BiH. Ambasada SAD-a se često pominje jer Murphey ima veliko iskustvo iz prethodnih perioda u BiH. Ali reći da jedna ambasada učestvuje u formiranju vlasti je neodgovorno. Stranke formiraju vlast. Optužbe da stranci upravljaju bilo kojom strankom “Trojke” su nevjerovatne.

Lider SDA Bakir Izetbegović poručuje kako se na nivou Federacije Bosne i Hercegovine “ne može bez SDA”, te da formiranje vlasti na državnom nivou nije završena priča. Ima li “Trojka” rješenje za federalnu vlast?

Rješenje je programska koalicija. Bez programa nema dalje, on je skoro finaliziran. Radi se na procesu usaglašavanja među strankama.

Kako doći do mandatara za Vladu FBiH?

Dužnost je ustavna da Predsjedništvo Federacije dodijeli mandat većini u Parlamentu. Nikšiću trebaju dati mandat. Ako se neko odluči na blokadu onda treba preuzeti i odgovornost za blokadu uspostave vlasti.

Je li SDP bez razloga napravio pometnju u “Osmorci” nakon izbora delegata u državni Dom naroda?

Ne bih rekao da je to bilo ikakva pometnja, iskazan je politički stav. SDP je smatrao da je to povjerenje izigrano.

Kako komentarišete poruku iz SDP-a da kantonalne organizacije ove stranke uđu u pregovore sa svim relevantnim strankama oko formiranja vlasti na tim nivoima? Je li to potkopavanje koalicije?

Svako treba da gradi svoju pregovaračku poziciju i svako odgovara svojim biračima. SDP je jako stabilan partner.

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *