Menu Close

BEĆIROVIĆ SA KONGRESMENKOM WAGNER: “Antibosanske snage su intenzivno djelovale na slabljenje bh. pozicije u…”..

Spread the love

SAD-u i to se mora promijeniti.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović tokom susreta s kongresmenkom Ann Wagner prezentirao je novi pristup s ciljem snažnijeg diplomatskog djelovanja BiH u SAD-u te su dogovorene konkretne aktivnosti.

“BiH mora pokloniti veću pažnju djelovanju u SAD. U prethodne četiri godine, intenzivno su djelovale antibosanske snage na slabljenje bh. pozicije u SAD i to se mora promijeniti. BiH mora biti snažnije zastupljena u najjačoj državi svijeta i zato želim pametnim potezima ojačati to prisustvo u SAD”, poručio je član Predsjedništva BiH.

Bećirović je podvukao da građani dvije zemlje cijene i vjeruju u prednosti multietničkog društva, te se rukovode idejom zajedničkog života, uzajamnog poštovanja i tolerancije. A BiH je bazirana na ovim idejama i vrijednostima već stotinama godina.

“Naše iskustvo iz prošlosti samo potencira značaj zalaganja za odbranu tih vrijednosti. U tom smislu, konkretna pomoć SAD-a koje prirodno razumiju prednosti tih vrijednosti od krucijalnog je značaja za dalji razvoj BiH”, stava je Bećirović.

Kongresmenka Ann Wagner predstavlja saveznu državu Missouri i jedna je od najuticajnijih članica Komiteta za vanjske poslove Predstavničkog doma i Komiteta za finansijske usluge. Od 2005. do 2008. godine obavljala je dužnost američkog ambasadora u Luxembourgu.

Početkom 2000-ih obavljala je dužnost kopredsjedavajuće Nacionalnog komiteta Republikanske stranke, a članica je i Kluba prijatelja BiH u američkom Kongresu i često kaže da predstavlja najveću bosanskohercegovačku zajednicu izvan BiH.

Kosponzor je prijedloga Zakona koji je usvojen u Predstavničkom domu, u kojem su navedeni najvažniji principi koje treba slijediti američka administracija u politici prema Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *