Menu Close

PRVORAZREDNI SKANDAL U BANJOJ LUCI: Dodik odlikovao Vladimira Putina za patriotizam i ljubav prema RS, pogledajte orden koji će mu uručiti (FOTO, VIDEO)…

Spread the love

Naglašeno je i to da je Putin zaslužan za “naročito patriotsku brigu i ljubav prema RS te za razvijanje i učvršćivanje saradnje i ekonomskih i političkih odnosa RS i Rusije”.

U Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci danas je u sklopu obilježavanja neustavnog “Dana Republike Srpske” 9. januara upriličena dodjela odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima pa se tako na tom spisku našao i predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Odlikovanja inače uručuje Milorad Dodik, predsjednik RS, a zvanično će Putinu orden predati prilikom prvog susreta s njim.

“Zahvalni smo predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu”, kaže Dodik navodeći da je zahvaljujući Rusiji sačuvana pozicija Republike Srpske.

Naglašeno je i to da je Putin zaslužan za “naročito patriotsku brigu i ljubav prema RS te za razvijanje i učvršćivanje saradnje i ekonomskih i političkih odnosa RS i Rusije”.

Inače je važno istaći da Dodik važi za jednog od rijetkih političara koji održava dobre odnose s Putinom i podržava njegov rad i djelovanje pogotovo nakon agresije koju provodi u Ukrajini.

Cijeli svijet osuđuje taj čin, ali je Dodik odlučio i dalje ostati u dobrim odnosima s njim.

Najviše priznanje Republike Srpske dobio je i patrijarh Porfirije, posthumno i Siniša Mihajlović. Ordenom zastave Republike Srpske odlikovan je Slobodan Stanković vlasnik “Integral inženjeringa” iz Laktaša, biznismen koji je zbog veza sa Dodikom pod sankcijama SAD-a.

Podsjetimo, 9. januar kojeg vlasti iz manjeg bh. entiteta proslavljaju kao “Dan RS” Ustavni sud BiH je proglasio neustavnim jer na taj datum u većem dijelu BiH gledaju kao na početak etničkog čišćenja i zločina nad nesrpskim stanovništvom u BiH.

Glavna ceremonija obilježavanja ovog datuma se seli u Istočno Sarajevo i prvi put neće biti u Banjaluci. Na tu odluku su reagovali mnogi pa su tako boračka udruženja Federacije BiH najavila proteste u Sarajevu zbog obilježavanja 9. januara, ali je on naknadno otkazan dok je najavljeno da će biti pojačano prisustvo policije MUP-a Kantona Sarajevo.

S druge strane, iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida su tražili hitnu reakciju međunarodne zajednice i bh. vlasti navodeći da je i previše bolno da se 9. januar obilježava nadomak Sarajeva grada koji je bio pod opsadom najduže u modernoj historiji.

Međutim, iz međunarodne zajednice i njenih domaćih predstavnika su se potpuno oglušili na ovaj poziv.

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *