ZAŠTO ŠUTI VISOKI PREDSTAVNIK CHRISTIAN SCHMIDT: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske preduzima neophodne mjere….

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske preduzima neophodne mjere kako bi događaji povodom obilježavanja Dana Republike, 9. januara, protekli mirno i bez incidenata, izjavio je Srni resorni ministar Siniša Karan.

– Ono što je novina jeste da će se svečani defile MUP-a ove godine održati u Istočnom Sarajevu, što je za nas sa aspekta bezbjednosti i organizacije jedan novi izazov, naveo je Karan, te dodao kako ne sumnja da će i ove godine svečani defile ispuniti očekivanja i pozvao građane koji su u mogućnosti da prisustvuju svečanom defileu u Istočnom Sarajevu, “da zajedno sa pripadnicima MUP-a mirno i dostojanstveno proslave Dan Republike Srpske”.

Republika Srpska će 9. januara proslaviti neustavni Dan Republike i 31 godinu postojanja.

Svečani defile povodom Dana Republike – 9. januara prvi put ove godine biće održan u Istočnom Sarajevu. Dan ranije će biti održana Svečana akademija u Banjaluci.

-Svečani defile i svake naredne godine biće u drugom gradu, čime će se Dan Republike pokazati kao integrativni praznik koji predstavlja čitavu Republiku Srpsku, kazao je predsjednik bh. entitata RS Milorad Dodik.

Podsjećamo, 9. januar, kao “Dan RS-a” i bivši Ustavni sud Republike Bosne i Hercegovine, a potom i Ustavni sud BiH proglašavali su neustavnim.

Sudskom odlukom nije osporeno vjernicima da obilježavaju krsnu slavu, kao ni “Dan RS-a”, ali je utvrđeno da “Dan RS-a ne može biti 9. januar”. O ovome se izjasnila i Venecijanska komisija koja je u svom mišljenju ocijenila da je “diskriminatoran jer nije u skladu s univerzalnim vrijednostima dijaloga, tolerancije i razumijevanja”.

Postavlja se pitanje zbog čega nakon ovih najava i dalje šuti visoki predstavnik Christian Schmidt!?

(SB)

Leave a Reply