DENIS BEĆIROVIĆ DIREKTNO: “Dodik treba prestati sa besmislenim izjavama, on ne može dijeliti ono što nije njegovo”…

Kao član Predsjedništva BiH želim jasno podvući da je, prema odredbama Ustava BiH, država Bosna i Hercegovina nastavila međunarodnopravni subjektivitet Republike Bosne i Hercegovine. Ona je titular cjelokupne državne imovine, istaknuo je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Kako je istaknuo “Milorad Dodik mora znati da entiteti i drugi niži nivoi vlasti mogu koristiti onu imovinu koja im je potrebna za vršenje njihovih pojedinačnih nadležnosti, u onoj mjeri u kojoj bi mogli biti ovlašteni zakonom koji donese Parlamentarna skupština BiH”.

“Također, Dodik treba prestati sa besmislenim izjavama u kojima govori da neće dijeliti imovinu s Bosnom i Hercegovinom, jer on ne može dijeliti ono što nije njegovo. Država Bosna i Hercegovina i državna imovina su svetinje koje ne mogu biti predmet nikakve političke trgovine”, napisao je Bećirović.

Naglašava kako samo država Bosna i Hercegovina ima isključivu nadležnost da putem odluka nadležnih državnih organa uređuje sva pitanja koja su vezana za državnu imovinu te da te odluke entiteti, kao i niži nivoi vlasti, moraju poštovati.

Bećirović ističe kako državna imovina reflektuje državnost, nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet koji pripadaju isključivo državi Bosni i Hercegovini, a ne entitetima, kao i da je državna imovina fundamentalni element da državna vlast bude suštinski, a ne formalno suverena vlast, a zbog toga je i regulisanje državne imovine njena isključiva nadležnost.

“Država Bosna i Hercegovina posjeduje ne samo vanjski, već i unutrašnji kontinuitet (Socijalističke) Republike Bosne i Hercegovine, koji funkcionalno predstavlja državna vlast. Pod pojmom „država“ u Ustavu BiH misli se isključivo na Bosnu i Hercegovinu. Preciznije rečeno, to se odnosi na tri različita elementa: na sveukupnu državu Bosnu i Hercegovinu kao nezavisni, suvereni i međunarodno priznati subjekt, na najviši nivo vlasti u državi (za razliku od entitetskih i nižih nivoa vlasti), te suverenog međunarodnopravnog sljednika (Socijalističke) Republike Bosne i Hercegovine.

Neupitni kontinuitet između Republike Bosne i Hercegovine i današnje države Bosne i Hercegovine nedvosmisleno upućuje na zaključak da je državi Bosni i Hercegovini, prema Sporazumu o sukcesiji, data državna imovina navedena u tom Sporazumu, tj. da je Bosna i Hercegovina titular te imovine. Nikakve neutemeljene izjave Milorada Dodika ne mogu promijeniti elementarne ustavnopravne činjenice”, naveo je Bećirović, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Leave a Reply