Komšić najavljuje apelaciju o imovini: Od Osmorke ne očekujem da nešto …

Narodna skupština Republike Srpske sutra će razmatrati Prijedlog zakona o imovini RS. Ovo je peti puta. Zakon je usvajan, ali je Ustavni sud BiH “oborio” zakon”. Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić najavljuje apelaciju.

“Obzirom da nije kažnjen nego nagrađen za antiustavno djelovanje Milorad Dodik nastavlja sa podrivanjem ustavnog poretka Bosne i Hercegovine. Kada je riječ o imovini tu već imamo presudu Ustavnog suda gdje su neustavnim proglašene aktivnosti skupštine entiteta RS. Ukoliko ta skupština ponovo usvoji neustavni zakon o nepokretnoj imovini, ponovo će biti, ovaj put sa moje strane, podnešena apelacija Ustavnom sudu”.

“Dodik očito forsira i nada se tome da ćemo mi odustati od toga da sve što je neustavno osporavamo pred Ustavnim sudom. Naravno, za ovakvo djelovanje odgovornost snose i stranci koji svojim ponašanjem ohrabruju antiustavno djelovanje Dodika i skupštine RS. Od Osmorke, koja tvrdi da se Dodik promijenio ne očekujem da poduzmu bilo šta”, izjavio je Komšić.

U Članu 6. navodi se da postoji ustavni osnov za donošenje ovog zakona te je to uređeno” Amandmanom XXXII t. 6) i 18) na član 68. Ustava Republike Srpske, kojim je propisano da Republika uređuje i obezbjeđuje, između ostalog, svojinske i obligacione odnose i zaštitu svih oblika svojine i u članu 70. stav 1. tačka 2. Ustava, kojim je propisano da Narodna skupština donosi zakone, druge propise i opšte akte”.

“Ovim zakonom uređuje se svojina na nepokretnoj imovini koja služi kao sredstvo vršenja i sprovođenja javne vlasti a koju koriste subjekti koji vrše tu vlast od potpisivanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, a koja je upisana u javnim evidencijama o nepokretnostima, za čije vođenje je nadležna Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove kao svojina tih subjekata”.

“Predloženim zakonskim rješenjem ne reguliše se svojina na nepokretnoj imovini koja je u javnim evidencijama o nepokretnostima, za čije je vođenje nadležna Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove do 31. decembra 1991. godine bila upisana kao imovina sa pravom raspolaganja ili upravljanja bivše Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine”, navodi se u Prijedlogu zakona.

Leave a Reply