DAČIĆ UZURKAO DUHOVE: „Srbija je uvijek spremna da vojno interveniše ukoliko dođe do oružanog napada…“

Srbija je uvijek spremna da interveniše ukoliko dođe do oružanog napada na Srbe na sjeveru Kosova, izjavio je ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić i dodao da će Srbija učiniti i uložiti sve da se mir sačuva.

“To je jasno bilo i svih ovih nedjelja”, rekao je Dačić na TV Insajder, na pitanje da li njegova izjava ”da je bezbjednosna situacija na Kosovu analizirana i da su shodno procjenjenoj opasnosti i situaciji na terenu, sve jedinice Vojske Srbije koje se nalaze u tom regionu stavljene u stanje pripravnosti za reagovanje u slučaju napada na Srbe sa sjevera Kosova”, znači da bi Srbija bila spremna da vojno interveniše.

“Sve ćemo uložiti u mir, u nastavak dijaloga, ali ako dođe do fizičkog napada, ubijanja Srba, pogroma, a Kfor ne želi da interveniše i obavlja mandat po Rezoluciji 1244, Srbija će biti prinuđena da to uradi”, rekao je Dačić i dodao da je suština da do toga ne dođe i da se Srbija nada da do toga neće doći.

-Jučerašnja rafalna paljba kod Zubinog Potoka jedan je segment u nizu događaja koji govore o eskalaciji situacije na KiM, kazao je on.

“Teško bi bilo posmatrati sve te događaje izolovano, ako pri tome ne vidimo čitav slijed događaja i to da se čitava međunarodna zajednica umjesto planovima bavi gašenjem požara koji se svake nedjelje pojavljuju na Kosovu i Metohiji”, dodao je Dačić.

Dačić je upitan i da prokomentariše navode pojedinih beogradskih medija koji su objavili snimak o kako su naveli navodnoj pucnjavi i pokušaju uklanjanja barikade u Zubinom Potoku, zbog čega su se oglasili i kosovska policija i Kfor demantujući da je došlo do bilo kakve razmjene vatre sa ljudima na barikadi.

Na pitanje da li zna ko je pucao, Dačić je rekao “ko god je pucao, nije smio da puca!”.

“Zašto bi Srbi pucali na Kfor u Zubinom Potoku?”, pitao je i dodao da oni koji garantuju bezbjednost moraju da daju potpunu informaciju o tome šta se tamo tačno dogodilo.

Na pitanje da li zvanični Beograd ima veze sa organizovanjem barikada Dačić je odgovorio:

“Ako mislite da su predstavnici vlasti u Beogradu učestvovali u organizovanju barikada i svega ostaloga, slušajte, valjda je dovoljno jasno da su Srbi na KiM politički faktor sam za sebe. Oni se bore za svoja prava, legitimno”, rekao je Dačić te spomenuo tri crvene linije koje Srbija ima.

-Prva se odnosi na Zajednicu srpskih opština i na to da Srbija ne može da pristane da ponovo pregovara na tu temu u nekom novom mirovnom planu i pregovaračkom procesu, ”jer bi to značilo bacanje devet godina”.

Druga crvena linija je nezavisnost tzv. Kosova, odnosno učlanjenje tzv. Kosova u Ujedinjene nacije, a treća fizička bezbjednost Srba na KiM, kazao je.

Na pitanje da li je pitanje Kosova ono što Srbiji stoji na evropskom putu, Dačić je odgovorio potvrdno, te dodao da je bolje da se to formuliše tako da Srbiji na evropskom putu stoji njen odnos prema teritorijalnom integritetu.

Leave a Reply