UPOZORENJE IZ HRVATSKE: Neizvjesna godina pred Bosnom i Hercegovinom, Dodik i Čović imaju obaveze prema Putinovom totalitarnom režimu koje bi mogle kompromitirati…

Da su u Kremlju zabrinuti takvim raspletom situacije na Balkanu potvrdila je i Marija Zaharova, visoka dužnosnica u ruskom ministarstvu vanjskih poslova.

Nakon što je Bosna i Hercegovina dobila status kandidata za članstvo u Europskoj uniji tek je sada pred njom pravi posao. Jer Unija očekuje od BiH ubrzani proces provođenja reformi, koji bi trebao doći uspostavom nove vlasti. Dobivanje statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji svakako je ohrabrujuća vijest za Bosnu i Hercegovinu. I to je iznimno važan korak na njenom europskom putu. Međutim, razloga za slavlje i neku pretjeranu euforiju nema, jer određeni kriteriji i uvjeti se moraju ispuniti.

Nakon što je ljetos Europska unija dala status kandidata Ukrajini i Moldaviji, a potom sada i Bosni i Hercegovini, ona je može se slobodno reći, malo izmijenila svoju politiku proširenja. Ali s jasnim strateškim promišljanjem, zadržavanja svoga utjecaja na ovim područjima.

Teško je odrediti neko realno vremensko razdoblje u kojemu bi Bosna i Hercegovina mogla otvoriti pregovore s Unijom, a pogotovo postati njenom punopravnom članicom. Ipak, to će u mnogočemu ovisiti o unutarnjim reformskim procesima. A u cijelom procesu nove vlasti će imati veliku odgovornost kako ovu zemlju odvesti do njenog strateškog cilja, punopravnog članstva u Europskoj uniji.

-Pristupni pregovori s Europskom unijom kada ih i ako ih Bosna i Hercegovina otvori, bit će vrlo dinamičan proces. U kojemu će vlasti morati pokazati efikasnost, jer daljnji koraci ovise prije svega o BiH samoj. Naučili smo i to da političke klase ne obavljaju svoj posao, da nisu dorasle sklapati kompromise, dogovarati se, da ne gledaju na zajedničku državu kao na vrijednost koja je veća od pukog zbroja triju nacionalnih identiteta, koji prevladavajuće obilježavaju BiH, tvrdi politolog Davor Gjenero.

Zanimljivo je kako je nedugo nakon dobijanja kandidatskog statusa iz bh. entiteta Republika Srpska stigao odgovor koji je obradovao režim u Kremlju.

Naime, Milorad Dodik, predsjednik RS-a kazao je kako bi eventualni ulazak BiH u EU udaljio srpski narod od Rusije, neizravno potvrdivši kako će se zalagati za opstrukcije bh. puta ka EU.

-Naravno, u BiH ništa ne ide glatko, pa tako uspostavljanje institucija prati više „čaša žući”, od ugrađivanja suspektnih ljudi pod sankcijama u zajedničke institucije, do opasnih kompromisa zapostavljanja euroatlantskog identiteta u programskim dokumentima budućeg Vijeća ministara BiH. Neizvjesnost koja će BiH pratiti u idućoj godini, prije svega, vezana je uz pitanje do koje će mjere akteri s obavezama prema Putinovom totalitarnom režimu. Dakle, prije svega oni povezani s Miloradom Dodikom, ali isto važi i za one povezane s Draganom Čovićem, u narednom razdoblju kompromitirati bosansko-hercegovačku europeizaciju.

Sreća za BiH prije svega je u tome što je unutar EU prevladalo uvjerenje da se Unija mora vratiti na vrijednosti Britansko-njemačke inicijative iz 2014, odnosno prije toga na projekt Taylormade pristupa Bosni i Hercegovini. Dakle, ako ne ide kroz vrata, zahvaljujući radu bosansko-hercegovačkih političkih klasa, Europska unija mora ovu državu u europsku integraciju uvući „kroz prozor”, i to uz pomoć civilnog društva, akademske zajednice i medija, koji imaju europeizacijske potencijale.

Jedino važno, dakle, ostaje da javne vlasti budu ograničene i kontrolirane, kad već ne pridonose javnom dobru koliko bi trebalo, da barem na stvaraju štetu, poručuje Gjenero.

Da su u Kremlju zabrinuti takvim raspletom situacije na Balkanu potvrdila je i Marija Zaharova, visoka dužnosnica u ruskom ministarstvu vanjskih poslova. Zaharova je nedavno u svom brifingu osvrnula i na dodjeljivanje kandidatskog statusa za BiH na putu ka EU.

-15. decembra ove godine Evropsko vijeće odlučilo je dati Bosni i Hercegovini status kandidata za članstvo u EU. U kontekstu trenutne situacije u svijetu i ekspanzionističke linije Zapada, očigledno je da je prilikom donošenja ove odluke u prvi plan je stavljen zadatak potpunog geopolitičkog osvajanja regiona, institucionalizacije neokolonijalne politike koja se ovdje vodi godinama. Riječ je o oduzimanju prava stanovnicima Bosne i Hercegovine da samostalno grade svoj unutrašnji život te da biraju partnere po vlastitom nahođenju i želji, navela je u brifingu Zaharova.

-Ovo nije pretjerivanje. EU je odavno pretvorila pretpristupne i pristupne pregovore u instrument ekonomske i političke prisile. Isto vidimo i u drugim zemljama ovog regiona. “Fokusne” države ne učestvuju u izradi briselskih odluka. Oni su grubo i kategorično prisiljeni da se “automatski” pridruže svim vanjskopolitičkim izjavama EU i odlukama o sankcijama, poručila je Zaharova.

(SB)

Leave a Reply