BISERA TURKOVIĆ SE NADA: “Za očekivati je da Predsjednistvo BiH…”

(…) inicira izradu nove Strategije vanjskih politike.

“Strategija vanjske politike BiH godine ključni je dokument koji je Predsjedništvo BiH usvojilo jednoglasno 2018. godine s važnošću do marta 2023. godine”, objavila je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

U njemu je kao jedan od strateških ciljeva naglašena predanost BiH euroatlanskoj perspektivi, te je uz relevantne zakone bila temelj za donošenje važnih odluka u vanjskoj politici. U situaciji u kojoj je godinama bilo blokirano usvajanje Zakona o vanjskim poslovima, Strategija je bila osnov za donošenje vanjsko-političkih stavova.

Dodaje da je “za očekivati da Predsjednistvo Bosne i Hercegovine inicira izradu nove Strategije vanjskih politike”.

Njenim usvajanjem Predsjedništvo BiH bi potvrdilo euroatlanski karakter vanjske politike naše države. Bez takvog dokumenta borba za očuvanje EU integracija i NATO perspektive neuporedivo će biti teža. Tim prije što je neizvjesno kako će se novi saziv Vijeća ministara BiH odnositi prema obavezama na EU i NATO putu, prenosi Hayat.ba.

Dodaje da je odbijanje predložene predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto da se odazove pozivu člana Predsjedništva BiH da dođe na sjednicu i odgovori na pitanja, posebno kada je riječ o euroatlanskim integracijama početak podrivanja autoriteta Predsjedništva BiH!

“Takav odnos nije ohrabrujući i ukazuje na opasnost od svjesne političke erozije ključnih institucija i dokumenata. Ako dođe do narušavanja vanjske politike i institucija koje je vode, to će direktno ugroziti stabilnost države te će uz već postavljeni trend blokada i nefunkcioniranja državnih institucija dovesti u opasnost budućnost države i građana”, poručila je Turković.

Leave a Reply