Menu Close

BISERA TURKOVIĆ SE NADA: “Za očekivati je da Predsjednistvo BiH…”

Spread the love

(…) inicira izradu nove Strategije vanjskih politike.

“Strategija vanjske politike BiH godine ključni je dokument koji je Predsjedništvo BiH usvojilo jednoglasno 2018. godine s važnošću do marta 2023. godine”, objavila je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

U njemu je kao jedan od strateških ciljeva naglašena predanost BiH euroatlanskoj perspektivi, te je uz relevantne zakone bila temelj za donošenje važnih odluka u vanjskoj politici. U situaciji u kojoj je godinama bilo blokirano usvajanje Zakona o vanjskim poslovima, Strategija je bila osnov za donošenje vanjsko-političkih stavova.

Dodaje da je “za očekivati da Predsjednistvo Bosne i Hercegovine inicira izradu nove Strategije vanjskih politike”.

Njenim usvajanjem Predsjedništvo BiH bi potvrdilo euroatlanski karakter vanjske politike naše države. Bez takvog dokumenta borba za očuvanje EU integracija i NATO perspektive neuporedivo će biti teža. Tim prije što je neizvjesno kako će se novi saziv Vijeća ministara BiH odnositi prema obavezama na EU i NATO putu, prenosi Hayat.ba.

Dodaje da je odbijanje predložene predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto da se odazove pozivu člana Predsjedništva BiH da dođe na sjednicu i odgovori na pitanja, posebno kada je riječ o euroatlanskim integracijama početak podrivanja autoriteta Predsjedništva BiH!

“Takav odnos nije ohrabrujući i ukazuje na opasnost od svjesne političke erozije ključnih institucija i dokumenata. Ako dođe do narušavanja vanjske politike i institucija koje je vode, to će direktno ugroziti stabilnost države te će uz već postavljeni trend blokada i nefunkcioniranja državnih institucija dovesti u opasnost budućnost države i građana”, poručila je Turković.

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *