KAKO JE VOŽD OBMANUO JAVNOST: Još jedno Dodikovo javno obećanje palo u vodu (VIDEO)..

“Ono što je za sada sigurno je da jedan broj ministara koji su imali dva mandata i vise, oni neće moći da nastave. Smatramo da su dali značajan doprinos i da bi trebalo da se uvedu neke nove snage” , rekao je Milorad Dodik 22. novembra ove godine.

Kada bi se Milorad Dodik držao javno izrečene riječi Petar Đokić, Zlatan Klokić i Nedeljko Čubrilović ne bi položili zakletvu za ulazak u novoformiranu Vladu Republike Srpske. Prilikom konsultacija sa parlamentarnim stranakama u novembru ove godine, Dodik je jasno rekao da za one koji su bili u Vladi dva mandata i više neće biti mjesta, piše BN televizija.

“Ono što je za sada sigurno je da jedan broj ministara koji su imali dva mandata i vise, oni neće moći da nastave. Smatramo da su dali značajan doprinos i da bi trebalo da se uvedu neke nove snage” , rekao je Milorad Dodik 22. novembra ove godine.

Dodik rekao pa porekao.

Petar Đokić preuzima novu-staru funkciju ministra za energetiku i rudarstvo. Što možda i ne bi bilo toliko iznenađujuće da Đokiću to nije već peti ulazak u Vladu Republike Srpske. Đokić je 2010. godine imenovan za ministra rada i boračko – invalidske zaštite u Vladi Aleksandra Džombića.

Nakon što je ta Vlada 2013 – te pala ostavkom tadašnjeg premijera, bira se nova sa Željkom Cvijanović na čelu.

U tu vladu je ponovo imenovan na Đokić u isto ministarstvo.

Na čelo Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Đokić dolazi 2014. godine takođe u vladu koju je vodila ponovo Cvijanovićeva.

Reizabran je 2018. godine, i opet 2022. rukovodiće istim resorom.

“Ja bih možda postavio drugo logično pitanje. Zašto i zbog čega mi imamo pretjeranu želju da vršimo vlast u Republici Srpskoj, a znamo da ni njihov biološki sat ne dozvoljava određene stvari i da bi trebalo neke stvari koji su pred Vladom da se rješavaju na jedan brži i energičniji način.”, poručuje Vukota Govedarica, šef Kluba poslanika SDS – a u NSRS.

“Ja mislim da Vlada ne može biti kvalitetna, jer smo svjedoci da se prvo izaberu imena. Ne samo stranke, nego imena, jer prvo se to izabere i onda ko će u koji resor. I tako, ako ne mogu u jedan, idu u drugi.”, kaže Mirna Savić – Banjac, poslanik PDP – a u NSRS.

I unutar Dodikovog SNSD ima sličnih primjera.

Zlatan Klokić je postao ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju u Vladi Željke Cvijanović 2014. godine. Klokić je reizabaran 2018. u Vladi koju je vodio Radovan Višković, s tim što je resoru korigovan naziv – u Ministarstvo za evropke integracije i međunarodnu saradnju. Klokić treći put ulazi u Vladu Republike Srpske i ne krije da mu prilikom odabira Vlade Srpske pomaže što se mora ispoštovati nacionalni ključ.

“Koalicija koja je okupljena oko SNSD – a čini veći broj političkih partija i sve to treba uklopiti u matematiku koja kaže osam plus pet plus tri. Ja kao neko ko dolazi iz reda Bošnjaka i ispred SNSD – a, evo po treći put sam izabran. Jedina zamjerka samom sebi i mojim saradnicima u prethodnom period je što nismo dovoljno prezentovali javnosti ono što smo radili. I to je ono što ćemo u prethodnom periodu raditi.”, objašnjava Zlatan Klokić, novoimenovani ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju u Vladi RS.

“Evo u SNSD-u samo Zlatan Klokić je odstupio od tog pravila, a zašto su drugi ponudili ova imena, u to ne ulazim.”, kaže premijer Republike Srpske.

Nedeljko Čubrilović, bivši kadar DNS, sada predsjednik DEMOS – a, ulazi ponovo u Vladu RS kao ministar saobraćaja i veza. Čubrilović je isti resor prvi put vodio u Vladi Milorada Dodika 2006., zatim u Džombićevoj Vladi 2010., te u Vladi Željke Cvijanović 2013. godine.

Leave a Reply