DVA SU VEĆ BIVŠA, TREĆI SE POKRIO PO UŠIMA: Šta će biti sa Petrom Đokićem?

Rečenica premijera i predsjednika Republike Srpske Radovana Viškovića i Milorada Dodika da će važiti “isti princip za sve”, za sobom povlači pitanje političke budućnosti Petra Đokića. Razlika je u tome što se za razliku od slučajeva Dogan i Kabić ne mogu pravdati neznanjem.

Nova Vlada Republike Srpske nalazi se u sred skandala zbog odlaska dva ministra dva dana nakon izbora u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Dragoslav Kabić iz SNSD i Dado Dogan iz SP-a već su bivši ministri zbog toga što su krivično gonjeni, piše N1.

Rečenica premijera i predsjednika Republike Srpske Radovana Viškovića i Milorada Dodika da će važiti “isti princip za sve”, za sobom povlači pitanje političke budućnosti Petra Đokića. Razlika je u tome što se za razliku od slučajeva Dogan i Kabić ne mogu pravdati neznanjem.

Đokić svoje probleme s zakonom nije ni mogao da sakrije. Oni su dobro poznati i široj javnosti. Iako u slučajevima Dogan i Kabić nije postojala prepreka za njihovo imenovanje, uprkos kažnjavanju, zahtjevi za njihovih ostavkama pravdani su moralnim razlozima. Hoće li Dodik i Višković za moral upitati i Petra Đokića ili će im on ipak biti prevelik zalogaj s obzirom na to da je politički “mnogo veća riba” nego i Dogan i Kabić zajedno?

Interesantno je da je sam Đokić Dogana pozivao na moralnu odgovornost zbog kaznenog gonjenja. Potresi u novoj Vladi unose turbulencije i u vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj. Upravo zbog slučaja Đokić mnogi od koalicionih partnera “rovare” ne bi li mu ugledali leđa, kako bi svoja ili svojih saradnika smjetili u Đokićevu fotelju i fotelje koje mu “pripadaju” raspodjelom “koalicionog kolača”.

Nije ovo prva situacija u kojoj se Đokiću klima stolica, a svaki prethodni put je turbulencije politički preživio. Trenutno je najstariji koalicioni partner Milorada Dodika, a bude li mu situacija išla “na ruku” biće ministar po četvrti put. Na ruku mu idu bliski odnosi sa Beogradom, posebno Ivicom Dačićem i njegovom Socijalističkom partijom Srbije zbog čije podrške je politički preživio i raskol svog SP-a iz kojeg je formirana Slcojalistička partija Srpske Gorana Selaka, nekada Đokićeve mlade nade i najbližeg saradnika.

Đokić je prije više od 15 godina osuđen na tri mjeseca zatvora pred Osnovnim sudom u Brčkom. On je ovu presudu pokušao da pobije, ali ju je 2007. Apelacioni sud u Brčkom potvrdio. Isto je, takođe bez uspjeha, pokušao i pred Ustavnim Bosne i Hercegovine.

Đokić je kao apelant pokušao da ospori odluku Apelacionog suda, žaleći se da je povrijeđeni njegovo pravo na pravično suđenje.

I odluci Ustavnog suda citirana je i presuda Osnovnog suda u kojoj stoji da se Đokić tereti za pribavljanje protivpravne koristi. Sud je istakao da je Đokić zaključujući Ugovor sa “Telekomom Republike Srpske” ispred preduzeća “Intermarket”, zajedno sa T.V. u svoje i ime drugih lica zaključujući Ugovore o zasnivanju pretplatničkih odnosa dobili pretplatničke brojeve na osnovu kojih su, kršeći zakon, omogućili jednosmjerno povezivanje telefonskih pretplatnika iz inostranstva u Bisni i Hercegovini, na način da zaobiđu međunarodne centrale “Telekoma” i da su ti pozivi registrovani sa spornih telefonskih brojeva kao lokalni i međumjesni. Ovim je, stoji u presudi, “Telekomu Republike Srpske” načinjena materijalna šteta u iznosu od najmanje 30 hiljada maraka.

Sve ovo zainteresovana javnost uglavnom zna, a spekuliše se da je Đokić uspio da presudu briše iz evidencije.

Osim presude Osnovnog suda iz Brčkog, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske 2019. podnio je izvještaj protiv Petra Đokića Republičkom tužilaštvu Republike Srpske, zbog sumnji da je oštetio budžet pri određivanju iznosa koncesione naknade za termoelektranu EFT Stanari.

Podsjetimo, Dado Dogan je zbog saobraćajne nesreće u kojoj mu je stradao prijatelj, odležao zatvorsku kaznu od godinu dana. Bivšoj predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović uputio je molbu da se njegovo ime obriše iz kaznene evidencije. Zbog toga što za ovu činjenicu nisu znali Milorad Dodik, a kasnije i Radovan Višković, pa i sam Petar Đokić, lider SP-a koji je Dogana predložio za ministra, tražili su njegovu ostavku.

Zbog istog razloga otišao je i Dragoslav Kabić. SNSD-ovac iz Prijedora prije 15-ak godina na putu prema Prnjavoru skrivio je saobraćajku u kojoj je stradao njegov prijatelj. Zbog toga je presuđen, ali nije poznato da li tu kaznu odležao.

Leave a Reply