KOMŠIĆEV ZAHTJEV BORJANI KRIŠTO IZAZVAO POTRES U DODIKOVIM REDOVIMA: „Dobro su to Bakir i Komšić smislili, nema šta…“

Ne stišavaju se reakcije na zahtjev člana Predsjedništva BiH Željka Komšića upućen kandidatkinji za mandatarku u Vijeću ministara BiH Borjani Krišto.

Tim povodom oglasio se i Milan Tegeltija, savjetnik predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika.

„Mudrolija oko izlaganja programa Borjane Krišto, prije imenovanja, je dobro osmišljen pokušaj blokiranja uspostave vlasti u BIH. Cilj je natjerati Bećirovića (Osmorka) i Krišto (HDZ) da se oko Savjeta Ministara BiH izjašnjavaju o NATO mimo sporazyma (SNSD-Osmorka-HDZ) i tako partnerima nametne teme neslaganja.

Sve u namjeri kako bi partnerima umjesto tema oko kojih se slažu i na osnovu kojih formiraju vlast, nametnuli teme oko kojih se ne slažu i skrenule ih u pravcu konflikta umjesto kompromisa i formiranja vlasti. Dobro su to Bakir i Komšić smislili, nema šta.

Samo niko nije naivan i glup. Na stranu činjenica da nikad do sad kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH nije na Predsjedništvu izlagao program i da takva ustavna i zakonska obaveza ne postoji“, poručio je Tegeltija.

Podsjetimo, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine trebalo bi razmatrati imenovanje mandatarke za novi saziv Vijeća ministara BiH Borjane Krišto (HDZ), a član Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je da ukoliko to bude na dnevnom redu imat će nekoliko pitanja koja će se ticati NATO puta.

Naime, Komšić tvrdi da u koalicionom sporazumu stranaka koje su odlučile formirati vlast nakon oktobarskih izbora nije precizirano pitanje daljnjeg napretka BiH na putu ka članstvu Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

Sporazum su potpisali predstavnici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i blok od osam stranaka koji čine Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Narod i pravda, Naša stranka, Stranka za BiH, Bh. inicijativa Kasumović Fuad, Pokret demokratske akcije (PDA), Narodni evropski savez (NES) i stranka Za nove generacije.

“Znači li to da dižemo ruke od toga stalno ili privremeno i kakav će odnos biti nove mandatarke o tom pitanju i kako će se Vijeće ministra, koje bi trebala voditi naredne četiri godine, postaviti, kao i da li se planira povećanje budžeta posebno za sektor odbrane u tom kontekstu”, pojasnio je Komšić.

Izrazio je uvjerenje da su NATO integracije neophodne za Bosnu i Hercegovinu jer osiguravaju stabilnost i sigurnost te reforme u dugoročnom smislu zbog čega bi bilo loše za BiH, smatra, da se zaustavi taj put.

Odgovarajući na pitanje novinara da li će podržati Krišto za mandatarku, kazao je da mu ništa neće biti problem ukoliko na pitanja koja ima dobije, prije svega, razumne odgovore te će se ovisno o odgovorima i opredijeliti.

(SB)

Leave a Reply