RANIJE HVALIO, SADA KUDI: Konaković tvrdi da je “Program reformi” zaustavio NATO put BiH..

“To je trenutak kad su nas SDA/DF parkirali na parking, u čekaonicu, koristeći termin ‘saradnja sa NATO-om’, termin koji koristi i Srbija, baš onako kako je najavio Dodik. Nešto kasnije, ministrica Turković nas sa smješkom obavještava da više ne postoji Komisija za integracije, a da se formira Komisija za saradnju sa NATO-om.”

Predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković uporno brani skandalozni sporazum koji je Osmorka potpisala sa SNSD-om i HDZ-om ne postavivši nijedan neugodan uvjet za svoje partnere.

Najviše se Osmorki spočitava što se u sporazumu ne spominje NATO put naše zemlje, a upravo o tome se večeras očitovao lider NiP-a spočitavajući SDA-u i DF-u da su upravo oni 2019. godine NATO put BiH “parkirali na parking”.

Podsjećanja radi, Konaković je ranije imao potpuno suprotne stavove od onih koje je iznio večeras. Ranije je pohvalio Program reformi iz 2019. godine koji je omogućio našoj zemlji da aktivira MAP, a posebno doprinos Željka Komšića. Detaljnije o Konakovićevim ranijim stavovima možete pročitati na OVOM LINKU.

Konakovićev večerašnji Facebook post prenosimo u cjelosti:

“Kad su 2019. godine uspostavljali vlast na državnom nivou potpisali su sporazum, istina je, SDA-SNSD-HDZ. DF se podrazumijevao.

U tom sporazumu napisali su da će ‘potvrditi opredjeljenje za unaprjeđenje odnosa sa NATO-om, ne prejudicirajući buduće odluke u vezi sa članstvom BiH’. Malo nakon toga poslali su Program reformi u NATO. To je prvi zvanični dokument usvojen u institucijama BiH u kojem stoji da se članstvo ‘ne prejudicira’.

To je trenutak kad su nas SDA/DF parkirali na parking, u čekaonicu, koristeći termin ‘saradnja sa NATO-om’, termin koji koristi i Srbija, baš onako kako je najavio Dodik. Nešto kasnije, ministrica Turković nas sa smješkom obavještava da više ne postoji Komisija za integracije, a da se formira Komisija za saradnju sa NATO-om.

U budžetima zadnjih godina nema ni marke za integracije, logično, sa puta integracija su nas SDA/DF skinuli. Sad se kao čudom čude i pitaju nastavljamo li NATO put, licemjerno, onako kako smo od njih već navikli. NATO integracije su naš imperativ, mi nećemo ni milimetar nazad od dostignutog kad preuzmemo vlast. Vrlo jasno i glasno smo rekli svima na političkoj sceni šta o tome mislimo i nećemo odustati od puta u NATO sviđalo se to nekome ili ne. A kako sad kad su SDA/DF usvojili akte u kojim nam treba nova odluka da se vratimo na put integracija natjerati SNSD/SDS/PDP da za takvu odluku glasaju?.

Evo ponuda za SDA/DF: NATO put je najvažniji put naše domovine, ako uspijete natjerati, izlobirati, ubijediti SNSD/SDS/PDP da glasaju za povratak na put integracija, glasaćemo da ostanete vlast na državnom i entitetskom nivou.

Zadržaćete Elektroprivredu, BH Telecom i sve druge vama važne kompanije, a u njima sve direktore, uposlene članove stranaka i rodbinu. Ako ne možete, prestanite sa licemjernim stavovima i porukama jer ste nas vi u ovakvu situaciju doveli i pomirite se sa odlaskom u opoziciju. Ne brukajte se više”, napisao je Konaković.

Leave a Reply