Menu Close

ČOVIĆEV PORTAL TRAŽI OD BEĆIROVIĆA DA PONIZI KOMŠIĆA: “Nebitan je, treba ga preglasati!”

Spread the love

Prohadezeovski portal HMS večeras javlja da će “Krišto biti imenovana za mandatarku bez obzira kako Komšić glasovao”.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine trebalo bi u četvrtak razmatrati imenovanje mandatarke za novi saziv Vijeća ministara BiH Borjane Krišto (HDZ), a član Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je da ukoliko to bude na dnevnom redu imat će nekoliko pitanja koja će se ticati NATO puta.

Naime, Komšić je rekao da u koalicijskom sporazumu stranaka koje su odlučile formirati vlast nakon oktobarskih izbora nije precizirano pitanje daljnjeg napretka BiH na putu ka članstvu Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

“Znači li to da dižemo ruke od toga stalno ili privremeno i kakav će odnos biti nove mandatarke o tom pitanju i kako će se Vijeće ministra, koje bi trebala voditi naredne četiri godine, postaviti, kao i planira li se povećanje proračuna posebno za sektor obrane u tom kontekstu”, rekao je Komšić.

Prohadezeovski portal HMS večeras javlja da će “Krišto biti imenovana za mandatarku bez obzira kako Komšić glasovao”.

“Krišto će, naime, bez obzira kako Komšić glasovao biti imenovana za mandatarku novog Vijeća ministara, jer će takvu odluku, nesumnjivo, podržati bošnjački i srpski članovi Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, koja je i visoka dužnosnica SNSD-a -stranke koja je dio nove koalicije, te Denis Bećirović, kojeg je “Osmorka”, kao kandidata SDP-a podržala na izborima i zahvaljujući čemu je izabran u Predsjedništvo BiH”, piše prohadezeovski portal HMS.

HMS dalje piše da će Krišto “ignorirati Komšićev zahtjev, iz najmanje tri razloga”.

“Prvi je što je Komšić uzurpator pozicije hrvatskog člana Predsjedništva, koji je na tu dužnost izabran protustavno glasovima Bošnjaka. Drugi je što njezina stranka HDZ BiH, kao i druge članice HNS-a su usvojile zaključak da s Komšićem i DF-om neće, upravo iz navedenih razloga, uopće komunicirati. I treći razlog je što je Komšićeva odluka hoće li glasovati za imenovanje Krišto za mandatarku Vijeća ministara potpuno irelevantna”, piše HMS.

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *