MIILAN DUMANOVIĆ, POLICAJAC KOJI JE PROGANJAN ZBOG POTOČARA: “Tražit ćemo da se procesuira onaj ko nas je poslao da ilegalno snimamo, a to je DIJANA HRKALOVIĆ”

Policajci MUP-a Srbije Milan Dumanović i Mladen Trbović prije dva dana su pravomoćno oslobođeni optužbi za odavanje službene tajne. Oni su, podsjećamo, uhapšeni nakon što su za “Al Jazeeru” govorili o tajnom odlasku u Potočare 2015.godine na obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici gdje su bili zaduženi za snimanje tog događaja na kojem je bio prisutan i Aleksandar Vučić, tadašnji predsjednik Vlade Srbije. Tom prilikom današnji predsjednik Srbije je napadnut a da se nikada nije otkrilo ko je stajao iza tog incidenta.

Policajac Milan Dumanović je nakon oslobađajuće presude u razgovor za TV N1 rekao da očekuje da će nakon ovoga na odgovornost bit pozvani oni iz vrha srbijanskog MUP-a koji su njega kolege uputili na tajni zadatak u drugu državu.

“Od početka se radilo o nezakonitom zadatku koji je pred nas postavljen. Rečeno je da idemo u Potočare da tajno snimamo ukoliko se nešto tamo desi. Kao da je neko znao šta će se tamo desiti. Nikakav pismeni nalog za to nismo imali. Prije toga mi smo samo jednom prešli granicu neke druge države. Desilo se to Crnoj Gori kada je jedan kriminalac bježeći od policije porušio autom prepreke na granici i ušao u Crnu Goru. Naš šef je tada zvao kolegu iz MUP-a Crne Gore i tražio saglasnost da možemo preći granicu i uhapsiti bjegunca. Ništa od te procedure se nije poštovalo slučaju našeg odlaska u Potočare. Samo nam je rečeno da idemo i snimamo ako se nešto tamo bude dešavalo”., kazao je Dumanović.

On je kazao da je njega i ostale policajce iz Srbije u Potočarima sreo tadašnji šef obezbjeđenja Aleksandra Vučića koji ih je pitao šta oni rade na komemoraciji i da je stekao utisak da ni on nije bio upoznat sa tajnom misijom u koj su policajci iz Srbije bili poslani. Najavio je da će preko sindikata policije tražiti da se utvrdi istina o tom skandalu, ko ih je i zbog čega poslao u Potočare prije više od sedam godina.

“Mi znamo da je to naredila Dijana Hrkalović, tadašnja državna sekretarka MUP-a Srbije kojoj se posljednjih mjeseci sudi. Međutim, nju se tereti za sitna krivična djela dok je pošteđena optužnica za najteža kršenja zakona među kojima je i ovaj slučaj zbog koga smo ja i kolega Mladen Trbović prošli pravi pakao”,kazao je Dumanović.

Leave a Reply