BURNA DEBATA PRED KAMERAMA: „Nekada su bili lideri moje stranke, a danas obožavaju lik i djelo Milorada Dodika…“

“Narodna partija Srpske smatra da BiH ne treba da uđe u NATO i mi ćemo biti protivnik tih atlanskih integracija, odnosno da BiH postane članica NATO-a”, istakao je u Plenumu FTV-a Darko Banjac, predsjednik Narodne partije Srpske i zastupnik u NSRS-u.

Zastupnik SDS-a u Zastupničkom domu PSBiH Darko Babalj naglašava da političari u BiH kad nemaju rješenje po bilo kom pitanju počnu spominjati pitanje nacionalnog identiteta.

“Ono što ja zamjeram režimu je da u prethodnih 16-17 godina stalno drži pitanje nacionalnog identiteta i naravno u tome mu pomaže druga i treća strana, misleći na nekoga iz bošnjačkog korpusa političara i i
z hrvatskog. Ja mislim da je to samo dnevna politika i zamajavanje građana”, kazao je on.

Pojašnjava da su građanima BiH riješena nacionalna pitanja prije 28 godina.

„Nacionalno pitanje je pitanje koje je riješeno, a riješeno je u Dejtonu. Šta mi kao jedna zajednica, Srbi u RS-u, imamo kao nerješeno? Nemamo ništa. Bojim se da nemajući odgovor na rješavanje socijalnih pitanja u Republici Srpskoj mi stalno pribjegavamo tezi neko nas napada, a mi niti znamo ko nas napada niti od koga se branimo.”

Babalj navodi da političari koji se jako bave nacionalnim pitanjima nisu učestvovali u ratu u BiH.

“Da su učestvovali bili bi informisani da je to davno riješeno. Imamo socijalnu katastrofu u RS-u, a vjerovatno i u BiH. Imamo redove pred ambasadama i jedan put bez povratka, a to je EU. Treba prvo da budemo svjesni šta mi želimo i na osnovu čega ćemo sutra graditi politiku – da li na osnovu boljeg sutra za građane ili vraćanje na rješavanje i otvaranje nacionalnog pitanja koje je davno riješeno.”

No, posebno je bila zanimljiva rasprava imeđu Babalja i Banjca pred kamerama.

Babalj je za glasove SDS-u na nedavnom glasanju u Narodnoj skupštini RS-a za Dom naroda BiH optužio opoziciju, a nakon toga otvoreno progovorio i o bivšim liderima svoje stranke.

Leave a Reply