BEĆIROVIĆ – SATTLER: Na sastanku je…

(…) naglašeno da bi kandidatski status za članstvo Bosne i Hercegovine u EU za novoformirane vlasti bila odlična prilika da odmah krenu u nastavak realizacije preporučenih mjera.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović primio je šefa Delegacije Evropske unije u BiH Johanna Sattlera. U fokusu sastanka je bio proces evropskih integracija naše države, a Bećirović je pružio punu podršku Deklaraciji Samita Evropska unija – Zapadni Balkan koji se danas održava u Tirani.

Razgovarano je i o predstojećem zasjedanju Evropskog vijeća u ovom mjesecu koje treba da odluči o kandidatskom statusu za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji. Bećirović je naglasio da se vlasti moraju fokusirati na rješavanje prioriteta iz preporuke Evropske komisije za kandidatski status Bosne i Hercegovine, između ostalog, na usvajanje izmjena zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, o sukobu interesa i o sudovima, kao i na poduzimanje odlučnih koraka u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Kako je istaknuo član Predsjedništva BiH Bećirović, od velike je važnosti da se Bosna i Hercegovina okrene u pravcu evropskih i euroatlantskih integracija, te da se intenziviraju aktivnosti na tom planu.

Na sastanku je naglašeno da bi kandidatski status za članstvo Bosne i Hercegovine u EU za novoformirane vlasti bila odlična prilika da odmah krenu u nastavak realizacije preporučenih mjera.

Oba sagovornika su se složila da evropski put Bosne i Hercegovine nema alternativu.

Ambasador Sattler je naveo da je preporuka Evropske komisije za dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH snažan podstrek svim akterima u Bosni i Hercegovini da intenzivnije rade na realizaciji potrebnih reformi, a građanima ohrabrenje da je evropska perspektiva vidljiva i itekako moguća, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(Fena)

Leave a Reply