Menu Close

PLENKOVIĆ UPUTIO ULTIMATUM KONAKOVIĆU I NIKŠIĆU: “Nova koalicija u BiH da osigura i “legitimnog” člana Predsjedništva BiH!”

Spread the love

Zastupnik u hrvatskom Saboru Nevenko Barbarić pitao je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića o strategiji Vlade Hrvatske za Hrvate izvan te države u narednih deset godina, što je ocijenio i kao veoma bitnu temu za BiH.

Istakao je zastupnik Barbarić i da je politika Plenkovića za “opstanak i opstanak Hrvata u BiH” već dala rezultate.

“Osobito u Bosni i Hercegovini, gdje su Hrvati konstitutivni narod, trebaju imati svoje legitimne političke predstavnike što mislim da se dogodilo kada je riječ o izborima za parlamente ili kantonalne skupštine. Ono što je važno je da se ta situacija dogodi kroz nove koalicije i nove institucije vlasti kada je riječ o članu Predsjedništva BiH, tada ćemo zaokružiti taj proces. Naša potpora je snažna i dugotrajna”, kazao je Plenković.

Danas je jednak stav ponovila i europarlamentarka Željana Zovko tokom usvajanja izvještaja o novoj strategiji za proširenje Evropske unije koja se odnosi i na države Zapadnog Balkana, koja je pozvala novu koaliciju koja će činiti vlast u BiH nakon održanih Općih izbora, da počne sa procesom “ograničenih ustavnih reformi” i izmjenom Izbornog zakona BiH, što je jedan dio teksta sporazuma koji se pojavio u javnosti, a koji bi 29. novembra trebali potpisati HDZ i stranke Osmorke.

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *