POLITIČKA ANALITIČARKA IVANA MARIĆ: “Princip rada Čovića i Dodika dobar model za BiH; Osmorka će predstavljati ‘bošnjačku reprezentaciju’”

Kada je u pitanju izbor delegata iz RS-a u Dom naroda Parlamenta BiH, Marić tvrdi da će Dodik imati kontrolni paket, tj. četiri delegata.

Današnji sastanak lidera HDZ-a i SNSD-a u Mostaru potvrda je nastavka dugogodišnje saradnje ovih dviju stranaka. One su postale nezaobilazne u formiranju vlasti upravo zbog toga što se drže zajedno i što HDZ ima tu moć u Klubu Hrvata Federalnog parlamenta, istakla je politička analitičarka Ivana Marić.

“Princip rada Čovića i Dodika dobar je model za Bosnu i Hercegovinu, žao mi je što ga oni zloupotrebljavaju ne da bi zemlja napredovala već da bi je blokirali i što ne rade ništa za narode koje, kako tvrde, predstavljaju. Oni ne pričaju o temama koje su nezgodne, već o onim koje su prihvatljive za obje strane. To je sličan model koji primjenjuje i Trojka u Kantonu Sarajevo i to je zaista dobar model”, istakla je.

Slaže se u ocjeni da su ovim potezom SNSD i HDZ gurnuli multietničke stranke u bošnjačke. Međutim, dodaje da je to proces koji je počeo sa SDA, koja je pristala na priču da nema više stranaka već samo nacionalne reprezentacije.

“Sada će Osmorka predstavljati ‘bošnjačku reprezentaciju’. Poražavajuće je da smo došli do toga, ali je to volja većine. 96% građana se na popisu izjasnilo nacionalno. To znači da je njima bitno da se izjasne nacionalno i onda je to za njih prihvatljivo. Moramo prihvatiti da je to naša stvarnost, jer nećemo ništa postići ako se zavaravamo, ako govorimo o građanskoj državi sa 96 posto građana koji se žele nacionalno izjašnjavati”, rekla je Marić.

Ističe, međutim, da građanska država nije iluzija i da već imamo funkcije koje se biraju po tom principu.

Čović će, prema svemu sudeći, zaobići SDA i vlast formirati s Osmorkom. To je potez koji ju je, kaže, iznenadio jer mu je bilo puno lakše sa SDA: nije morao voditi ni izbornu kampanju, nije se morao čak ni kandidirati. Uz kandidaturu Željka Komšića imao je osiguranu pobjedu.

“Vidimo da čak nije ni pozvao Izetbegovića da razgovaraju. Odlučio se za Osmorku, i što je još zanimljivije da je pristao na njihovu priču o programu, da rade na usavršavanju programa, što se prvi put dešava kod – da za formiranje vlasti na državnom nivou imamo program. Tako da vidimo da se već sada dešavaju neke pozitivne promjene”, ocijenila je Marić.

Kada je u pitanju izbor delegata iz RS-a u Dom naroda Parlamenta BiH, Marić tvrdi da će Dodik imati kontrolni paket, tj. četiri delegata.

“Prema izjavama iz Pokreta za državu, oni su to već u neku ruku dogovorili. Malo ih je pokolebao pritisak javnosti, posebno u Federaciji. Krenuli su s uvjetovanjem opozicije, a te uvjete ne daju Dodiku. Opoziciji u RS-u se toliko zabavila unutarstranačkim problemima da čak i ne pokušavaju ući u vlast na državnom nivou. Ali onima koji zagovaraju Bosnu i Hercegovinu taj delegat je jako bitan, da ga ne dobije Dodik, jer onda imamo mogućnost da pregovaramo.

Često se čuje, oni su isti, ali da smo, recimo, sada imali dva delegata, možda se moglo usvojiti ukidanje akciza na gorivo”, zaključila je Marić, gostujući u Dnevniku 2 Federalne televizije.

Leave a Reply