NAPETO NA KOSOVU: Šef EULEXA upozorava –„Situacija na sjeveru krhka, građani u strahu…“

Šef EULEX-a Lars Gunnar Wigemark boravio je u sjevernom dijelu Mitrovice gdje se sastao s političkim predstavnicima, civilnim društvom i policijskom jedinicom EULEX-a. Bezbjednosnu situaciju na Sjeveru ocijenio je kao veoma krhku, te poručio da su lokalni stanovnici u strahu.

O sastanku sa Wigemarkom inicijalno je izvestio potpredsednik Srpske liste Igor Simić. U kratkoj objavi na Facebooku naveo je da se zajedno sa predsjednikom SL Goranom Rakićem sastao sa šefom EULEX-a, te da su razgovarali o aktuelnoj političko-bezbjednosnoj situaciji na Severu, javlja Kossev.

Potom se oglasio i Wigemark navodeći da se sastao i s predstavnicima civilnog društva i policijskom jedinicom EULEX-a, uz poruku da će ova misija nastaviti da prati situaciju.

„Nakon sastanaka koje sam danas imao u Sjevernoj Mitrovici sa političkim liderima, civilnim društvom i formiranom policijskom jedinicom EULEX-a, jasno je da je bezbjednosna situacija veoma krhka i da se lokalni ljudi plaše. EULEX će nastaviti da prati i svi moraju pokazati maksimalnu uzdržanost“, poručio je šef EULEX-a u objavi na Twitteru.

Posjeta Wigemarka dolazi u jeku nove kriza sa tablicama, a nakon odluke kosovske vlade da po fazama sprovede (pre)registraciju srbijanskih tablica na RKS, koja je kulminirala izlaskom Srba iz svih kosovskih institucija na Sjeveru.

Međunarodni predstavnici pozivaju na hitnu deeskalaciju napetosti, koja podrazumijeva da vlada u Prištini odloži rok za (pre)registraciju za narednih 10 mjeseci, odmah započne razgovore o formiranju ZSO, a Srbi da se vrate u kosovske institucije.

Nakon prošlonedjeljnih sastanaka u Parizu sa najvišim evropskim zvaničnicima, iz Brisela je stigla potvrda da je visoki predstavnik EU predao prijedlog Vučiću i Kurtiju za rješavanje trenutne krize na Kosovu, ali i da kriza sa tablicama mora da se riješi prije 21. novembra, kada će, prema odluci Prištine, započeti kažnjavanje onih koji nisu preregistrovali vozila na RKS.

Leave a Reply